Kak-present

Jag gjorde Cookies in a Jar som sommarpresent till läraren och assistenterna i M:s klass. Tranbär/vit choklad/havrekakor blev det den här gången. De blev riktigt snygga tycker jag själv i alla fall!

Bild på "kakor i burk"

Eftersom det kommit in önskemål om receptet kommer det här 🙂 Det är ett amerikanskt recept i original som jag översatt och anpassat lite grann. Enklast är det om man har ett 1/2-cup-mått. Eftersom jag har ett sånt har jag inte justerat mängderna, och detta är en rak översättning med hjälp av en konverteringsapp.

Lager 1 – 1,4 dl (1/2 cup + 2 tblsp) vanligt vetemjöl
Lager 2 – 1,1 dl (1/2 cup) havregryn
Lager 3 – 1,1 dl vetemjöl special blandat med 1/2 tsk bakpulver, 1/2 tsk salt och 1/2 tsk ekologiskt vaniljpulver
Lager 4 – 0,7 dl (1/3 cup) farinsocker
Lager 5 – 0,7 dl rörsocker strö
Lager 6 – 1,1 dl torkade tranbär
Lager 7 – 1,1 dl vit choklad (hackad eller små “knappar”)
Lager 8 – 1,1 dl hackad mandel (funkar enligt uppgift även med valnötter eller pecan – det har jag inte testat eftersom jag inte tål det själv…)

Jag packade lagren med trägrejen som hör till min KitchenAid-kvarn, grundreceptet rekommenderar potatismosaren, men den gick inte ner i mina burkar… det viktiga är att packa varje lager ordentligt, och de lager man vill visa upp lite extra, t ex de med mer färg, kan man packa tunt i mitten och tjockare på kanterna, det blir lite snyggare så.
Jag använde 1-litersburkar med patentlock men det går ju bra med vilken enlitersburk som helst. Sen pysslade jag ihop en tag med en sommarhälsning, och en med instruktionerna och ingredienserna på baksidan.

Sen är burken färdig att ges bort. Den som sedan ska baka rör 100 g smör mjukt och blandar i ett ägg, och efter det ska innehållet i burken ner. Gräddas i 175 grader, 8-10 minuter, och kakorna ska helst svalna på galler.

This entry was posted in Allmänt, Recept och mat and tagged , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.