Glutenfri rulltårta

Jag gjorde en glutenfri rulltårta igår. Våra gäster var såna där riktiga drömgäster som är hur trevliga som helst, och dessutom har en bäbis med sig som man kan gosa med! Underbart. Men – de har en del allergier och sånt som gör att matlagningen blir lite åt det mer kluriga hållet. Men klurigt är roligt!

Jag ville ha full kontroll på ingredienser eftersom det ingår några lite för mig udda saker i allergilistan, och jag litar ICKE på E-nummer då… Så det blev till att fixa från grunden.

Jag hade det här receptet som idéskiss:
http://www.alltommat.se/recept/Dromtarta-520

Jag satte ugnen på 200 grader, sen tog jag fram:

3 ägg
1 dl rörsocker strö
1 dl potatismjöl
1 dl kokosmjöl
1 tsk bakpulver

Sen vispade jag ägg och socker pösigt (i köksmaskinen), och blandade resten i en skål.
Jag rörde ner torrvarorna i smeten försiktigt (fortfarande köksmaskinen).
Jag vek upp kanter på ett bakplåtspapper till en bra storlek och la detta i en långpanna, sen hällde jag ner smeten i min nyvikta form. In i ugnen på varmluft i ca 8 minuter.

Under tiden strödde jag mer rörströ på ett nytt bakplåtspapper som jag hade lagt på bänken. Så fort kakan var färdig stjälpte jag upp den på mitt sockrade papper, rev bort min fina nyvikta form – rakt ner i soporna -, bredde på sylt (läs om den längre ner) och rullade ihop till en rulltårta.

Denna serverades som efterrätt, i skivor på assietter med vispad grädde, vaniljglass och extra sylt vid sidan av. Det blev rätt bra tycker jag själv! Jag har inte fått riktigt kläm på kokosmjölet ännu, men det tar sig!

Sylten ja. Jo, den hade jag kokat tidigare på dagen. Det blev ett par deciliter jordgubbar över från frosseriet dagen innan. Jag gick ut i mitt igenväxta trädgårdsland och rev åt mig 5-6 rabarberstjälkar, och finhackade dem.
Jag delade jordgubbarna, blandade med rabarbern och ett par nävar rörströ och kokade upp. Godaste sylten! Men den blir inte så väldans hållbar utan skumning, alldeles för lite socker och inget natriumbensoat. Men den är så god så den går åt rätt fort, så då behövs det inte så mycket hållbarhet!

This entry was posted in Uncategorized and tagged , . Bookmark the permalink.

One Response to Glutenfri rulltårta

  1. tess says:

    Mysigt med bebisbesök 😀

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.