Storslagen

Nu blir det mer mat här på bloggen, mest för att försöka vinna en tävling… Men det här är ett standardinslag i vårt hushåll och är poppis bland både vuxna, barn och andra gäster. Den här rätten har jag gjort i många år, jag har för mig att jag lärde mig den 1991-1992 ungefär, men det är först nu jag har skrivit ner den. Det ingår i projektet “lära barnvakten laga mat” – vilket kanske kan bli en kokbok nån gång, vem vet. Håll till godo.

Storslagen med en twist

Ingredienser

½ dl ströbröd

1 dl mjölk

500 g köttfärs

1 ägg

salt och peppar

1 paket bacon

1 dl riven ost

1 burk Mutti körsbärstomater (eller hela tomater)

1 lök i klyftor

225 grader, 30 minuter

Handgrepp

  1. Blanda ströbröd och mjölk, låt svälla en stund
  2. Skär bacon i bitar och fräs, men inte knaprigt. Ställ åt sidan en stund.
  3. Rör ner köttfärs och ägg, salta och peppra.
  4. Ta lite mindre än hälften av färsen, forma en oval platta i en form, lämna plats runt om.
  5. Lägg på baconet på plattan, toppa med osten.
  6. Täck med resten av färsen och nyp ihop så att köttfärslimpan håller ihop.
  7. Öppna tomatburken och stick en kniv du inte är så rädd om genom tomaterna ett varv.
  8. Häll tomaterna runt om köttfärslimpan. Stick ner lökklyftorna i tomaterna runt om.
  9. Skjuts in i ugnen. När du tror att den är klar – stick igenom en kniv och kolla att färsen inte längre är rosa.

Servera

Servera med potatis eller potatismos och en enkel sallad.

Tips & trix

Om du sätter på potatisen direkt efter du satt in den storslagna i ugnen blir det färdigt ungefär samtidigt.

Originalreceptet lärde jag mig av min ex-svärfar för många år sen. Det receptet hade rökt skinka i tärningar istället för bacon.

This entry was posted in Allmänt, huvudet, Recept och mat and tagged , . Bookmark the permalink.

2 Responses to Storslagen

  1. Malin says:

    Jättebra med nya recept, jag tackar och tar emot, det verkar jättegott. Kram!

  2. Mor says:

    Snälla maila receptet på storslagen så jag kan ha det bland mina recept

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.