Nu blir det mer mat här på bloggen, mest för att försöka vinna en tävling… Men det här är ett standardinslag i vårt hushåll och är poppis bland både vuxna, barn och andra gäster. Den här rätten har jag gjort i många år, jag har för mig att jag lärde mig den 1991-1992 ungefär, men det är först nu jag har skrivit ner den. Det ingår i projektet “lära barnvakten laga mat” – vilket kanske kan bli en kokbok nån gång, vem vet. Håll till godo.
Storslagen med en twist
Ingredienser
½ dl ströbröd
1 dl mjölk
500 g köttfärs
1 ägg
salt och peppar
1 paket bacon
1 dl riven ost
1 burk Mutti körsbärstomater (eller hela tomater)
1 lök i klyftor
225 grader, 30 minuter
Handgrepp
- Blanda ströbröd och mjölk, låt svälla en stund
- Skär bacon i bitar och fräs, men inte knaprigt. Ställ åt sidan en stund.
- Rör ner köttfärs och ägg, salta och peppra.
- Ta lite mindre än hälften av färsen, forma en oval platta i en form, lämna plats runt om.
- Lägg på baconet på plattan, toppa med osten.
- Täck med resten av färsen och nyp ihop så att köttfärslimpan håller ihop.
- Öppna tomatburken och stick en kniv du inte är så rädd om genom tomaterna ett varv.
- Häll tomaterna runt om köttfärslimpan. Stick ner lökklyftorna i tomaterna runt om.
- Skjuts in i ugnen. När du tror att den är klar – stick igenom en kniv och kolla att färsen inte längre är rosa.
Servera
Servera med potatis eller potatismos och en enkel sallad.
Tips & trix
Om du sätter på potatisen direkt efter du satt in den storslagna i ugnen blir det färdigt ungefär samtidigt.
Originalreceptet lärde jag mig av min ex-svärfar för många år sen. Det receptet hade rökt skinka i tärningar istället för bacon.
Jättebra med nya recept, jag tackar och tar emot, det verkar jättegott. Kram!
Snälla maila receptet på storslagen så jag kan ha det bland mina recept