Mer bakat

Stödfamiljshelg. Andra sonen hade klassfest och blev hämtad av kompisens förälder redan klockan 17. Bara vuxna hemma, luuuuugnt och skööööööönt.

Någon skrev, nånstans, att det var kladdkakans dag idag. Jag brydde mig inte ens om att kolla upp det, oavsett vilket så kändes det som en bra idé. Jag slog ihop en smet, delade upp den i tre formar och in i den redan varma ugnen.

Två små formar fick åka hem till vännen Å, som så snällt låter oss låna och testa deras kedjetäcke – som inte alls rasslar och håller på utan funkar mer som en saccosäck. Hoppas, hoppas M gillar det och att vi får sova lite mer med detta. Jag tror inte det egentligen, men jag hoppas ändå. Den tredje formen står kvar därnere på bänken och det blir en bit istället för kvällsmacka, det blir det… 🙂

Så här gjorde jag den här kladdkakan:

Sätt på ugnen på 200 grader.

Smält 150 gram smör, laktosfritt hos oss, gärna eko annars förstås

Blanda torrvarorna:
1,5 dl eko vetemjöl med
2,5 dl socker (jag använder rörströsocker),
4-5 msk BRA kakao,
2 krm vaniljpulver och
0,5-1 tsk salt

Det kan vara en bra idé att börja med den mindre mängden salt för att sedan smaka av smeten – om inte annat för att smet är gott. Men hoppa inte över saltet, det är pricken över i:et.

Rör ner 2 ägg och det smälta smöret, rör tills allt är blandat och klumparna borta. Häll upp i lämplig form – kanske smörj och “bröa” med kokosflingor, eller polenta, eller använd såna släpp-lätt-pappersformar så kan du frysa ett par av dem sen.

Grädda tills lagom mycket av kakan ser torr ut, sisådär från kanten och halva vägen till mitten tycker jag är bra, det beror lite på hur kladdig den ska vara. För mig, i tre mindre formar, tog det ca 10 minuter.

Lättvispad vispgrädde är gott till, men absolut inte nödvändigt.

Så med kladdkaka i näven åkte jag över till Å, pratade en stund, lånade täcket, åkte till klassfesten och hängde där en stund och snackade lite skit med andra föräldrar. Barnet frös på vägen hem så han fick låna täcket i bilen och blev helsåld direkt! Sen fastnade jag vid datorn och nu är det sovdags. Ja, lite kaka först bara…

 

This entry was posted in Allmänt, Recept och mat and tagged , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.