Årskoll och blöjor

M var på sin årskontroll idag. Äntligen har vi hittat en läkare som vi kan känna oss lika trygga med som vår kära Bonna, som slutade på barnläkarmottagningen för ett par år sen! Vägning (18 kg), mäta (109 cm), kolla av att värden från provtagningen vi gjort för några veckor sen ser bra ut (det gör de, fortsatt levaxin och inga andra konstigheter).
Diskutera uppföljning av alla kontroller som görs på andra ställen med remiss från barnläkarmottagningen, och sånt där. Be om intyg till höger och vänster och en remiss till dietist för att få någon fason på frukostvanorna. Vi börjar få rätt bra rutin på det här nu.
Till vår stora förvåning la sig M ner på britsen och lät doktorn lyssna på lungor och hjärta utan några större protester. Jag tror att leka-doktor-sessionerna på förskolan har gjort nytta!

Eftersom de från skolan har sagt att vi måste ta med blöjor dit, de står inte för det till skillnad från förskolan, tänkte jag ta tag i blöjeländet igen. Så – jag högg tag i syrran som fick den stora äran att mäta M när vi var på väg ut. Förra gången jag försökte att få blöjor utskrivna tog jag en sväng dels på barnläkarmottagningen, dels på BVC, dels hos distriktsköterskan och till sist med en mailväxling med kuratorn på habiliteringen. Alla sa samma sak – nej, kan du inte nöja dig med det utbud vi har här i systemet blir det svårt. Då ska det ansökas om undantag, överklaga osv och det brukar aldrig funka. Ingen hade riktigt tid med oss, att få blöjor till en kille är ju inte lika prioriterat som annat och det har jag full förståelse för.

M har Liberos Up’n’Go. Det är det enda som funkar bra på honom. Tejpblöjor som klarar tillräckligt stora mängder blir för långa, de hänger vid knäna. Dessutom får han skavsår på magen av tejpen lite nu och då, inte roligt. Pampers åker ner så fort de blir det minsta lilla i dem, resåren verkar vara för svag, eller så är killen för smal. Specialblöjorna tar antingen för lite vätska, eller så blir det samma problem som med Pampers, de halkar ner.

Och Liberos Up’n’Go fanns inte i systemet.

Jag hoppades därför inte allt för mycket på dagens försök, att de på landstinget nu mot all förmodan gjort en ny upphandling sen sist. Och nej, Up’n’Go fanns fortfarande inte i systemet. Men då säger den här syrran nånting som jag uppfattade ungefär så här: Jo, men vi har lärt oss att de som har det här systemet “gömmer” saker som det skrivs ut för mycket av, så att det inte ska bli så dyrt. Det brukar finnas om man ringer in till dem istället.

Och mycket riktigt, på eftermiddagen ringde syrran i fråga och sa att hon nu skrivit ut X mängd förbrukning till M, det fanns visst Liberos Up’n’go, men gömt i systemet. Nu hade de öppnat upp så nu hade hon fixat åt oss…

Om det är så här (jag kan ju fått allt om bakfoten också…) är det ju skrämmande! För att spara några kronor “gömmer” man upphandlade produkter i systemet. Effekten blev för oss otaliga timmars testande av produkter vi redan innan visste inte skulle funka, diskussioner med många människor i flera timmar om ett ev. överklagande, och i slutändan har vi köpt blöjorna själva istället. I Stockholms läns landsting är tumregeln att man kan få blöjor utskrivet från tre års ålder. M är nu 6,5 år. 3,5 års förbrukning, det blir några kronor… Nu är det faktiskt inte pengarna jag är mest irriterad över, vi klarar oss bra ändå, men hur i hela fridens tänker människorna som kommit på lösningen att “gömma” produkter som är populära? De kanske helt enkelt är BRA produkter som funkar? Och om nu personalen på vissa ställen vet om att man kan ringa, men på andra ställen vet man det inte, hur blir det då med rättvisan och alla barns rätt och så vidare?

Sen undrar jag ju också förstås, upphandlare som jag ju ändå är, är detta förenligt med de avtal som är skrivna? Vad säger de som säljer Libero till landstinget om detta? Försäljningen blir säkerligen snedvriden åt något annat märke…

Så – har du ett funktionshindrat barn i Stockholms län, eller bara ett barn som är lite försenat på det här med toa-träningen av nån annan anledning , eller behöver någon form av liknande hjälpmedel som skrivs ut på BVC/distriktssköterskan – STÅ PÅ DIG. Det finns produkter att skriva ut som inte “syns” i systemet. Jag ångrar idag att jag inte försökte LITE till förra gången jag höll på.

This entry was posted in Allmänt and tagged , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

5 Responses to Årskoll och blöjor

 1. Anna Frej says:

  Tack Anna, vi har läckageproblem lite överallt på dagtid… På natten jobbar vi med jätte-tejpblöjor och det funkar, men är inte så kul att springa runt och leka i. Ska köpa Up&Go och testa så får vi se om vi ska krångla runt i systemet lite också. 🙂

 2. ekensten says:

  Hej, hur illa är ert frukostelände? Vår Malin som fyller 6 i höst äter smoothie eller frukostvälling framförör TV:n. Och endast det och då. Vi har väl sätt oss o situationen eftersom vi tillåtit TV:n, men samtidigt kan inte hela dagen stanna för att hon vägrar äta. Hur är er situation? Vet inte om en dietist kan hjälpa hos oss, men det är en idé att pröva.

  • Anna says:

   Hej! Smoothie eller välling är ju jättebra. Det är just vällingen jag saknar, den ratas nuförtiden tyvärr. TV:n är väl mer ett beteendeproblem än matproblem kanske, men jag förstår definitivt problemet… En specialpedagog kanske har bra tankar om det? Hursomhelst, jag skrev ett helt inlägg om våra “matproblem” så läs mer där.
   /Anna

 3. Pingback: Frukost | I Annas huvud

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.