Att försäkra sitt barn

Nu i veckan ringde jag till vårt försäkringsbolag för att fråga ett par saker kring vår hemförsäkring. Alla handläggare som tar emot dessa telefonsamtal från kunder har instruktioner om att snabbt kolla igenom försäkringsstatusen på kunden – antagligen har de nåt fiffigt system till hjälp med detta – och försöka sälja på kunden nån mer försäkring. När man har en liten kille med funktionshinder, som jag har, blir det rätt jobbigt att ringa till försäkringsbolaget då, vad det än gäller. För det slår aldrig fel. Den kommentar jag i princip ALLTID får är – Jag ser här att du bara har ett av barnen försäkrat här hos oss. Sen kommer frågan, den alternerar mellan två varianter: 1) Skulle du vara intresserad av att försäkra även ditt andra barn? eller 2) Varför det?

Jo förstår ni, TryggHansa, ni VILL inte försäkra mitt andra barn. Eller ja, olycksfall fick vi offert på, men med rätt rejäla undantag och med en lika rejält tilltagen prislapp.

Jag å andra sidan vill väldigt gärna ha mitt barn försäkrat. Särskilt Liv och Sjuk är jag intresserad av, för det finns ingenstans. Olycksfallsförsäkring kan jag få till ett vettigt pris och utan undantag via FUB/Unik försäkring och via de gruppförsäkringar jag har via facket. Men M:s liv är inte värt nåt, och om han blir sjuk ska han och vi tydligen heller inte ha nån ersättning. Att se skillnaderna i ersättningbelopp mellan barnen, som ju är tvillingar och därför rätt lätta att jämföra, svider. Svider ont.

Att ha denna diskussion och behöva förklara för en i och för sig säkert intelligent och kompetent handläggare, men en person helt utan insikt i vår situation, varje gång jag ska fråga nåt om vilken som helst annan försäkring är tungt. Det slutar oftast i ett gäng tårar av besvikelse över samhällets dumhet, ignorans och oförståelse. Jag ringer alltså inte så speciellt ofta till försäkringsbolaget…

När man sen hittar artiklar som denna blir man riktigt, riktigt irriterad. Daniel Eriksson på  Folksam säger “Totalt rör det sig om ett ensiffrigt antal som antingen får klausul eller avslag varje år”. Vänta här nu… Hur många föds med funktionshinder varje år? Det är betydligt fler än ental, och jag har svårt att tro att så få av dessa söker försäkringar hos just Folksam. Eller är det så att vi funkisföräldrar blir så nedslagna i skorna med information kring omöjligheten i att försäkra våra barn att vi inte ens söker? Jag har svårt att tro det, jag hoppas verkligen inte att det är så. Så Daniel – se över de här siffrorna igen, för jag tror inte att de stämmer. Alls.

Nu ska Folksam se över sina barnförsäkringar och det är inte en dag för tidigt. Jag hoppas att de tar sitt förnuft till fånga. Tänk vilken potentiell kundbas som finns bland alla oss som har funkisbarn, alla villor, lägenheter, bilar etc vi skulle kunna försäkra hos dem som erbjuder oss vettiga barnförsäkringar. Jag tror att det är rätt lätt att räkna hem detta. Bara ett litet tips.

Och missförstå mig nu rätt. Jag väntar mig inga ersättningar för att min M har just DS. Jag väntar mig inte heller att kunna försäkra honom mot de vanliga komplikationer DS för med sig. Men resten skulle vara trevligt!

Uppdatering: Folksam har hört av sig till mig på twitter och sagt att mitt blogginlägg ska tas med i deras utredning. Snabbt svarat, det gillas! Nu är jag ännu mer nyfiken på resultatet. Och jag ser fram emot samma agerande från Trygg-Hansa, som vi har alla andra försäkringar i. Annars kanske det blir försäkringsbolagsbyte här i höst.

This entry was posted in Allmänt and tagged , , , , , . Bookmark the permalink.

One Response to Att försäkra sitt barn

  1. Håller helt och fullt med dig. Vi borde få försäkra våra barn utifrån funktionshindret. Deras liv är lika mycket värt. Jag har W försäkrad i ACE och var väldigt länge sen jag såg över den men vet att jag fick en mycket bättre försäkring där än hos trygg hansa.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.