Rabarber rabarber eller Annas rabarberdröm

I torsdags jobbade jag sista dagen i ett projekt jag suttit i det senaste året, från första veckan i juli -10. Jag har väl trivts sådär till och från med jobbet, men de flesta människorna jag jobbat med har jag trivts oerhört bra med hela tiden! Hursomhelst, nu har kontraktet gått ut och jag jobbar lite mer hos min andra kund, och är ledig lite mer! Skönt, särskilt nu på sommaren.

Traditionen där är att man bjuder på fika när man slutar, och eftersom jag har dragit med mig diverse bakningsexperiment dit förut var ju förväntningarna rätt höga, jag kände pressen 😉

Hursomhelst, vi har en hel massa rabarber som behövde göras åt, så jag googlade efter lite rabarberrecept och hittade det här: Rabarberkaka med vaniljglasyr. Jag fick ett par andra tips också, de står på att-göra-listan, de lät också supersmarriga!

Men, som den person jag är kan jag ju inte bara göra som det står, jag måste ju hitta på lite eget. Efter ett par test blev det som såhär:

Ingredienser:

400 g rabarber i större bitar
socker (beror på saftmängd, men ca 3-4 dl max)
5 gelatinblad

400 g rabarber i ganska små bitar
50 g smör
4 ägg
1,5 dl råsocker
1,5 dl strösocker
4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 tsk malen kardemumma
1/2 tsk malen kanel
2 tsk vaniljsocker

50 g smör
200 g cream cheese
2 dl florsocker
1 tsk ekologiskt vaniljpulver

Ev Dr. Oetkers chokladlöv, eller någon annan chokladgarnering (inte nödvändigt).

Gelé (dagen innan, eller ännu tidigare):

Skär ca 400 g rabarber i bitar, häll på 5 dl vatten och koka i ca 10 minuter. Låt saften rinna av i ett durkslag. Mät saften (dl) och koka upp med hälften så mycket socker, dvs 2 dl saft, 1 dl socker. Det ska kännas “rabarber” fortfarande, dvs lite surt och strävt.

Kaka (kan göras dagen innan också):

Sätt ugnen på 200 grader.
Klä en liten form (20×30) med bakplåtspapper.
Smält smöret.
Vispa ägg och socker, ju fluffigare dess bättre!
Blanda torrvarorna, och blanda sedan i rabarberbitarna i det torra.
Vänd sedan försiktigt ner det torra+rabarbern i äggen.
Bred ut smeten i långpannan och försök att få en så slät yta som möjligt.
Grädda ca 20 minuter, kakan ska vara torr innan du tar ut den!

När kakan svalnat ordentligt, eller dagen efter:

Förberedelser, ca en halvtimme innan:
Lägg 5 gelatinblad i blöt i kallt vatten.
Rumstemperera smör och creamcheese.

Gelé:
Häll 2,5 dl saft i en skål och 0,5 dl saft i en liten kastrull. Värm saften i kastrullen lite. Krama vattnet ur gelatinbladen och smält dem i den varma saften. Rör ner gelatin-saften i den andra saften som är kall. Låt den stå medan du gör och brer på glasyren på kakan.

Glasyr:
Vispa ihop smör, florsocker, creamcheese och vaniljpulver till en slät glasyr.

Montering:
Bred på glasyren på kakan. Försök få till det helt slätt, mina kakor fick ett tjockare glasyrlager i mitten på kakan än på kanterna, det blev rätt snyggt när de skars upp!
Häll rabarbergelen över glasyren, och ställ sedan formen i kylen för att stelna. Min fick stå över natten, men jag tror att det behövs minst nån timme.

Skär kakan i kvadrater, och skär helst bort kanterna först så blir det snyggare. Jag dekorerade dessutom kakan med Dr. Oetkers chokladlöv, ett per bit. Tanken med det var bara estetisk, men det blev lite pricken över i med chokladen till.

Jag fick ut 16 bitar ur min kaka, vilket nog var lite lite till 10 personer. Jag trivs ju bäst när det blir över för då vet jag att alla verkligen åt så mycket som de verkligen ville…

Här är kakan före glasyren:

image

Rabarbersaften i kastrullen:

image

Och glasyren.

image

Hur klantig som helst, men jag tog faktiskt ingen bild när den var helt färdig…

När vi fikade fick jag en del beröm för kakan, och en kollega döpte den till Annas rabarberdröm, så det får den väl heta då! Några tyckte jag skulle öppna konditori, men riktigt så illa tycker jag väl inte att det gått med jobbandet så att jag skulle behöva byta karriär helt? Inte ännu i alla fall.

This entry was posted in huvudet and tagged , . Bookmark the permalink.

2 Responses to Rabarber rabarber eller Annas rabarberdröm

 1. Ylvisen says:

  Ser väldigt gott ut även om den sista bilden saknas 🙂

 2. Malin says:

  Behöver bara läsa texten så vattnas det i munnen =)

  Chokladrutorna blev jag också sugen på… Har blivit väldigt sugen och hungrig den senaste tiden, får kanske inte plats så mycket i magen åt gången. Gjorde du samma glasyr som jag brukar och la till kaffe eller var det en annan glasyr? Jag har lite svårt för de som brukar vara på chokladrutor (för sött) men det låter gott med lite kaffesmak.

  Va bra att du känner dig nöjd över ditt snitt. Min första tanke var att jag kommer att “missa allt” och inte få vara med om den lyckan man ser på tv. Men herregud det är ju lika spännande och lyckligt att få sitt barn på det sättet! Och du har ju helt rätt, man vet aldrig om det blir tidigare. Man ska kanske akta sig vad man önskar i form av spänning, är ju rätt praktiskt att veta också =)
  Kram!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.