Om det här med intressen och vad man har mellan benen

Min ena son, L, gillar att pyssla. Han är inte så inne på det här med bilar och sport, det är mer kreativitet, musik och spel som gäller. I födelsedagspresent fick killarna en lek-spis av farmor, den från Ikea. Mäkta poppis!

Idag var L till läkaren, och när doktorn skulle titta i de oerhört onda öronen satt L på sin egen stol, alldeles still. Han lät lite lite grann när doktorn petade men inte mycket. När det kom in en läkare till som också skulle kolla ville L sitta i mitt knä. Han sa inte ett pip då heller. Det är rätt kaxigt när man nyss fyllt fem. Öroninflammation på båda öronen. Stackars lille killen.

Hursomhelst, en tur till leksaksaffären var utlovat om han var duktig hos doktorn, så vi käkade lunch ute “på stan” och gick sen dit. L kikade runt på det mesta, dissade alla bilar helt, kikade runt lite på legot och pekade på och pratade om de saker vi har hemma. Sen kollades det på sånt som var kul. Pyssel. Och leksaksmat – till spisen förstås. Jag reagerade inte så mycket över det, jag känner ju min L. Sen kom frågan. – Mamma? Varför är det bara tjejer på alla bilder? Bra fråga. På alla saker L var intresserad av var det bilder på tjejer som lekte med dem. Tjejer som pärlade. Tjejer som klistrade klistermärken på kort. Tjejer som donade med maten. En tjej som dammsög (med den rosa dammsugaren), och en tjej som körde elvisp (även den rosa). Jag hittade EN pärlplatta med en bild på en kille på, och då var det tänkta motivet Cars och färgerna på pärlorna var mest svart, grått, rött och blått. Jag kunde inte svara på den frågan.

Jag tror inte att det räcker att vi som föräldrar säger om och om igen att det är ok för killar att pyssla, att de många av de bästa kockarna är killar så det är ok att gilla att leka laga-mat-lekar. Att titta på foton och tavlor och prata om att konstnärerna är killar (de som är det då förstås). Andra, samhället, alla, måste också kommunicera det. I bilder, filmer, prat osv. Så är det inte nu, trots att vi kommit så långt som vi ändå har i jämställdhetsarbetet i Sverige.

Jag hade en vänster/feminist-period i gymnasiet. Jag la ner den sen, jag orkade inte hänga med, och orkade inte heller argumentera hela tiden, och kallar mig inte så längre. Jag kallar mig faktiskt ingenting, jag håller med lite olika saker på lite olika fronter så jag känner inte mig hemma i några åsiktsläger alls. Men, nu får jag nog börja fundera på att ge mig in i debatten igen, så här kan det ju inte vara.

PS.

Det här tajmar rätt bra med en annan händelse på samma tema, det här att lika långa tjejer och killar tydligen är olika långa ändå, det kan man läsa mer om här: http://ennyblogg.blogspot.com/2011/01/om-klara-ar-116-cm-och-kalle-ar-116-cm.html Missa inte kommentarerna, finns en del läsvärt där.

 

This entry was posted in Allmänt and tagged , , , . Bookmark the permalink.

2 Responses to Om det här med intressen och vad man har mellan benen

 1. nerjaholiday says:

  Hej! Lustigt, men lilla pojke är 6 år ch har länge lekt med köksgrejjer. Hittade helt neutrala köks-pryttlar på Toys R Us för 3 år sen (i Madrid, Spanien). Härromdagen dukade han upp till 7 av sina mjukdjur och det bjöds på stor middag. Jag fick också smaka. Jag låter honom hållas och han reagerar ibland också på att mycket som han gillar har rosa färg (som han hatar) men han säger inget utan väljer något annat tyvärr :-(. Han har även lekt med en docka vi hittade övergiven i en park. Han leker även med bilar, Star Wars, Playmobil. Men ibland vill han helt enkelt leka något annat…
  Och just pärlpyssel är bara att glömma. ALLT är rosa, glitter och pastel. Det finns en “tatoo” pyssel för killar…inte kul!

  Hoppas ni inte ger upp! Jag älskar att bli bjuden på kaffe och kokta apelsiner!

  • Anna says:

   Vill bara förtydliga – JAG har inget emot varken pyssel, rosa eller glitter! Jag är oerhört nöjd med detta eftersom jag inte trodde att det skulle hända mig, att ha ett barn som gillar sånt alltså. Det jag INTE gillar är att behöva svara på frågor som inte har några svar… för att det bara är idioti. Men detta kanske framgick även innan 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.