Utvecklingssamtal för M

Igår (fredag) hade vi utvecklingssamtal för M. Killarna har ju bytt avdelning den här terminen, från småbarn till storbarn (!) så förskolläraren och resursen som vi hade samtalet med ville inte göra utvecklingsplan för M ännu, de ville helst lära känna honom mer först, och så inväntar vi en plan från logopeden också. Men vi pratade om hur de upplever M, vad vi har för förväntningar, vad som funkar bra och vad som funkar mindre bra.

Vi kom fram till att vi just nu behöver träna allihopa på att säga nej (ord & tecken), just nu visar M väldigt tydligt vad det är han vill, men det är ju bättre att också kunna vara verbal kring det hela, att inte bara kasta sig bakåt och fräsa utan faktiskt kunna säga Nej tack, jag vill inte ha fisk (eller vad det nu kan vara). Nackdelen för oss med den träningen blir ju att man faktiskt måste respektera hans nej bättre, vilket jag är rätt dålig på. Han vill ju aldrig klä på sig, byta blöja, borsta tänderna etc. Så det kan bli en nöt att knäcka. Men det är klart att det måste göras så det är ju bara att ta tag i det.

En annan sak vi ska göra är att fixa en förskola-hem-bok. En av de andra två DS-killarnas mamma tänker köra Idag-boken. Jag är lite inne på att göra en egen, jag blev så inspirerad av den här. Det är bra om det är enkelt till en början, inte för mycket att fylla i och det får absolut inte bli ännu ett krav och dåligt samvete. Jag tycker också att det vore smidigt om det fanns kryssrutor för de enklaste info-delarna man vill åt, som “ätit för lite”, “bajsat”, “sovit”, “behöver käka katrinplommon” eller vad det nu kan vara vi vill informera varandra om. Går ju smidigare att fylla i då, man behöver inte skriva uppsatser vilket jag tror man kanske inte alltid har tid med. Detta skulle ju också göra att kommunikationen kanske skulle funka bättre de dagar andra personer än vi föräldrar hämtar på dagis.

När vi pratade om förväntningar tryckte vi oerhört hårt på att ALLA i personalen MÅSTE kunna teckna. Vi får inte bli beroende av att resursen E är där. Många i personalen har gått kurser för några år sen då de också hade en grabbtrio med särskilda behov på samma förskola, men det är ju så att kunskap rostar ganska fort om man inte använder den, så de MÅSTE börja teckna till varandra. En tjej som var resurs förra året tecknade till och med när hon pratade med sin man hemma… så inkörd var hon på att teckna. Helt suveränt. Men nu är hon inte kvar tyvärr och det blir ny vikarie (igen) i november. Gullig tjej verkar det som men helt oerfaren i förskolevärlden. Jaja, det kan ju bli bra ändå.

Hursom. E berättade att hon skulle hålla kurser med personalen, hon har ett kursmaterial och kommer förhoppningsvis att få tiden till det fr o m februari. Vi håller tummarna och tänkte försöka trycka lite på förskolechefen för att få till det så fort som möjligt.

Sen pratade vi om en hel del annat också, t ex hade de fantastiskt roligt åt de här historierna, som sambon glatt berättade… 🙂
Jaja, jag bjuder på den. Den sista lärdomen där har för övrigt utvecklats en del, men det är ett eget inlägg.

Nu ska jag fortsätta klura på renoveringen och inredningen i lekrummet innan det är sovdags. Eller så ska jag fika lite kanske? Ben & Jerryglass skulle en FB-kompis moffa i sig, det kanske ska bli en trend ikväll…

This entry was posted in Allmänt and tagged , , , . Bookmark the permalink.

One Response to Utvecklingssamtal för M

  1. ylvisen says:

    Verkar som ett bra möte. Smart med rutorna. Vi kör den vanliga idag-boken, får sidorna från hab. Bilder på första uppslaget, ena sidan förskolan och den andra hemma. När man sen viker upp kommer texten. Tänk på att inte blanda texten så mycket med bilderna då de snor rätt mycket uppmäksamhet.

    kram

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.