Min variant på köttfärssås

Receptomaten har bloggat om sin köttfärssås, men delar inte med sig av receptet om man inte ger honom sitt… Känns lite utpressning, men nu har jag ju börjat slänga ut mina nedskrivna recept så varför inte.

Jag är också nyfiken på hur du gör din köttfärssås – kommentera gärna! Köttfärssås är för mig en sån sak som alla kockar har sin egen variant av och de flesta är goda på sitt sätt.

Köttfärssås

Ingredienser

1 stor lök eller 2 små

2 vitlöksklyftor

1 stor morot eller 2 små

2 stjälkar selleri eller 1 liten bit rotselleri (kan uteslutas helt också)

800 g – 1 kg köttfärs

4 msk tomatpuré

en skvätt vin (1-2 dl, vitt är bäst, rött går bra)

2 msk soja

1 buljongtärning (mörk ox t ex) eller 2 msk kalvfond

2 burkar krossade tomater

2-3 dl vatten

1 tsk salt

½ tsk svartpeppar

1 msk basilika

Handgrepp

 1. Hacka lök, vitlök, morot och selleri fint
 2. Fräs grönsakerna i olivolja tills de är blanka och löken börjar bli genomskinlig.
 3. Vänd ner köttfärs, mosa lite med en trägaffel tills all köttfärs är brun
 4. Ös i tomatpurén på botten av grytan, låt den fräsa nån minut
 5. Häll i vinet, sojan och buljongtärningen eller fonden och låt det koka ihop ett par minuter. Rör runt lite.
 6. Häll i tomaterna, vattnet och kryddorna, rör om ordentligt
 7. Låt såsen puttra minst 15 minuter, helst en timme.

Servera

Servera med spaghetti, ketchup och riven parmesan.

Tips & trix

Jag brukar sätta på pastavattnet när såsen är färdigblandad (efter punkt 6.) Då är såsen hyfsat klar att servera när spaghettin är färdigkokt.

Till barnen – som vill ha mat NU – brukar jag spola av spaghettin lite snabbt i kallvatten, blandar man sen med den varma såsen blir det ättemperatur fort.

This entry was posted in Allmänt, huvudet and tagged , . Bookmark the permalink.

5 Responses to Min variant på köttfärssås

 1. Malin says:

  Jag gör lite olika och på en höft. Din låter jättegod, soja och vitt vin har jag aldrig provat att ha i. Men sambal oelek brukar jag ha i och passerade tomater istället för krossade. Bacon ibland när jag gör med rotselleri. Jag gjorde en stor omgång i förmiddags av tomatsåsen som jag gjorde häromdagen. Blev jättegott och mustigt, perfekt att ha i frysen. Kram!

 2. linda says:

  jag har alltid i champinjoner hackade i små bitar blir super gott i ..sen lök,krossade tomater,kryddor och köttfärs. jag gör det enkelt för mig:):)

  • annabrandstrom says:

   Tack för tips!
   Jag gör oftast inte likadant varje gång heller, men eftersom våran “barnvakt” gärna vill lära sig laga mat så har jag börjat skriva ner lite vad jag gör, och så här blev det den dagen 🙂 Men på ett ungefär är det lika för det mesta.

   Champinjoner var ett tag sen jag hade i, tack för påminnelsen! Sambal har jag aldrig testat, M är lite känslig när det blir pepparstarkt, men han gillar mycket smak. Bacon – mmm då får man lite röksmak också, låter gott.

   Har börjat skriva ner receptet på Karlsson ikväll – varför bryta köttfärsvanan? Det kommer så småningom 🙂

 3. Pingback: Näshusets Veckomatsedel v. 17 « I Annas huvud

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.