Minecraft-tårta

Vi förhandlade om födelsedagskalaset med L i januari. Efter allt med jul och förkylningar och sånt pallade vi inte riktigt, och födelsedagskalas är onekligen mer lätthanterligt utomhus…

Så, nu var det dags. Sonen ville ha Minecraft-tema. Så vi spånade fram några tävlingar som bygger på spel på olika servrar han hänger på, och så skulle det vara Minecraft-tårta. Tack och lov postades det en bild på just en Minecraft-tårta i en grupp jag är med i på FB bara nån vecka innan, så tankarna kunde börja snurra runt i huvudet.

Jag började med att baka kärleksmums – naturligtvis ur boken Kärleksmums av Emma Hamberg och Anette Rosvall. Men – jag färgade kokosen grön med vanlig hushållsfärg, och hade bara kokos på hälften av bitarna. Vips – jord- och gräsblock.

Sen skulle det vara sand. Jag hittade ett recept på en kolakaka som kunde funka som grund, så den gjorde jag – men jag kokade kolasåsen själv… Sen ville jag ha någon form av topping på den och tänkte tosca. Receptet på toscasmeten tog jag ur klassikern Sju sorters kakor, men jag bytte ut mandelspånen mot puffat ris. Det var väl kanske i efterhand inte den bästa idé jag haft, men utseendemässigt blev det bra! 🙂

Sen har vi vatten… Det fick bli frosting som färgades blå. Min vita favoritfrosting är vit chokladfrosting, även den från Kärleksmums-boken, den som används på den rosa bröllopstårtan. Jag gjorde en halv sats, och färgade hälften blå och behöll hälften vit. Jag använde blå färgpasta från Panduro, då kan man få ordentlig färg utan att påverka konsistensen vilket är bra.

Och som botten på hela skapelsen gjorde jag en rulltårtsbotten, även den från Sju sorters kakor. Enkelt och snabbt.

Så montering – jag bottnade som sagt med en rulltårtsbotten. Brun gucka från kärleksmumsbaket på den delen som skulle vara jord, blå för vattnet och vit på resten. Sen byggde vi upp jord/gräs (kärleksmumsen) och sand (kolakakan). Lite piff med legobitar och en lego-Steve och sen var det klart.

Minecrafttårta

Det var stor succé bland de 10 9-åringarna som kalasade.

Och på tal om allergier så hade vi både ägg- och mjölkproteinallergi representerat, och det är ju rätt trist med kalas när man är allergisk faktiskt, så de fick en egen tårta. Då gjorde jag först en mjölk- och äggfri rulltårtebotten som jag hittade här. Sambon råkade köpa Havre-gurt istället för havredryck, så det blev 1,5 dl gurt och 1/2 dl vatten istället för 2 dl dryck, det gick rätt bra det med.

Sen vispade jag ihop en “frosting” ur eget huvud:
100 g mjölkfritt margarin
1/2 burk mjölkfri cream cheese, “sheese”
2 dl florsocker
en skvätt vaniljsyrup och ett par kryddmått vaniljpulver.
Vispa ihop, kyl.

Bottna med halva rulltårtebotten, ett lager frosting, sen andra halvan av rulltårtan och resten av frostingen – tjockt! Grönt strössel över – jag läste noga, noga på paketet…
Den fick bra betyg av ätarna! Själv är jag skeptisk mot bismakerna som blir av “ersättningsprodukterna” men hyfsat var det ändå.

Så vad lekte vi då?
Jo, först hade vi byggtävling. Lagen byggde lego på tema Minecraft på tid, sen fick de rösta på varandras byggen. Detta gjorde vi inomhus…

Sen fortsatte vi med Color challenge.  Ute.
Det var förberett så att vi tog 5 färgade A4-papper i 6 olika färger (totalt alltså 30 papper). Sen har vi en stor skumgummitärning med plastfickor på sidorna, där satte vi in kvadrater med samma färger som pappren. Vi spred ut de färgade pappren på gräsmattan, sen slog jag tärningen så fick barnen springa och ställa sig på pappren med rätt färg och samla poäng till laget.

Sist gjorde vi “minecraft-bocchia”. Jag tror att sonen hittade på det här själv…
Jag sydde en hel hög med ärtpåsar i olika färger – tre av varje färg, fyllda med korn – så fick lagen välja var sin färg. Vi kastade ut ett bocchia-klot som “mål” så fick lagen kasta sina ärtpåsar så nära de kunde.

De flesta hade roligt, men någon tog en sväng in till brorsan och spelade lite TV-spel en stund istället. Det funkar ju det också, så länge alla trivs.

Sen hade vi fiskdamm och så också, vilket iofs spårade ur en aning men det är en annan historia… Allt som allt var det ett riktigt lyckat kalas!

This entry was posted in Recept och mat, Uncategorized and tagged , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.