Bakat! (Vita gubbar)

Nu har L tjatat i en massa dagar om att baka kakor. En poppis aktivitet här hemma under sommaren så här långt har varit att “dega” som det numera heter när man leker med lera/deg/play-doh, ja kärt barn har som känt många namn. L har fått låna mina mini-pepparkaksmått att dega med och nu skulle det alltså bakas riktiga kakor med dem istället.

Jag har sökt efter bra recept på någon sorts kakor man kan ta ut med mått men som inte är pepparkakor, som är hyfsat off-season, och fått ett par bra tips på twitter. Men jag kom på den något geniala idén (om jag får säga det själv) och kollade i den gamla klassikern Vi bakar och lagar mat, för jag tänkte att det kan ju inte bara vara mitt barn som vill baka mått-kakor mitt i sommaren. Och tänka sig, det var det inte!

Boken köpte jag för ett tag sen, dels av nostalgiska skäl, för ur denna bok fick vi kopierade stenciler när jag själv gick på lekis. Jag använder fortfarande det på rosa papper kopierade receptet på chokladbollar. Dels till barnen nu förstås, med nån idé om att M kanske kan ha den när han ska fixa middag om ett antal år, eller flyttar hemifrån eller nåt.

Så idag har vi bakat dinosaurier, älgar, hästar, hjärtan, gubbar och gummor, och Mamma Mu och Kråkan. Och några till. Kakorna blev hyfsat goda, smakar lite mittemellan Bragos bokstavskex och mandelkubbar. Ungefär. Jaja, prova själva vetja!

Mitt-i-sommaren-mått-kakor (Vita gubbar)

Sätt ugnen på 200 grader.

50 g margarin eller smör, smält
1,5 dl strösocker
5 dl vetemjöl
0,5 tsk hjorthornsalt
1 dl mjölk

Blanda de torra ingredienserna först, rör sedan i det smälta smöret och mjölken och knåda till en smidig deg.
Kavla ut och ta ut kakor med mått, lägg dem på en plåt med bakplåtspapper på.

Grädda i 200 grader i 6-7 minuter.Om inte en liten illbatting stänger av ugnen mitt i, då måste de stå längre…

Källa: Vi bakar och lagar mat (recept som alla kan klara) av Bisse Grenert och Marianne Lilliér.

Till råga på allt satt L och bläddrade och läste i boken efter mellis och kom på att han skulle laga middag också! Så det gjorde vi, L lagade Korv i Ugn nästan alldeles själv!

En mäkta stolt mamma är jag nu!

This entry was posted in Allmänt, huvudet and tagged , , , . Bookmark the permalink.

One Response to Bakat! (Vita gubbar)

  1. Sofie says:

    Jag tror inte mamma behöver några fler ljuslyktor, däremot ska jag köpa en sån där fin slickepott från Rice som du hade köpt. Då blir hon nog glad 🙂 Kul att se dig med! Kramar!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.