Det här med fula ord.

Jag svär en hel del har jag märkt på senare tid. Det beror inte på brist på språk, för ord har jag så det räcker och blir över.  Det har bara blivit så, av födsel och ohejdad ovana antar jag.

Jag är inte religiös. Alls. Jag är inte kristen, inte jude, inte muslim. Knappt heller ateist, snarare någon form av agnostiker. Däremot har jag varit i kyrkor mer än många andra svenskar i och med att jag gått i kyrkans barntimmar som liten och sjungit i kyrkokör mer än halva livet. Då avverkar man en hel del högmässor och annat.

Något som jag har fastnat för i denna svärdiskussion är att bibeln säger “Du ska icke missbruka Herren din Guds namn”. Varför i hela fridens är det då mycket mer ok att kläcka ur sig ett “Herregud” än ett “Fan då”? Inget borde väl vara ok i vår så kristet influerade kultur kan jag tycka.

Nej, i mitt hem blir det aldrig svärordsförbud om jag får bestämma. Däremot diskussioner om synonymer och hur man kan uttrycka sig i olika situationer, det ska vi ha.

Den underbare herr Bronett har skrivit en mycket läsvärd krönika i ämnet här: Språktidningen:: Svär med förbannat förstånd.

This entry was posted in Allmänt and tagged , , . Bookmark the permalink.

2 Responses to Det här med fula ord.

 1. Linda S says:

  Jag fick mig en tankeväckare när jag pratade med en vuxen AKK-användare (hon hade en tal-apparat). Det är viktigt att man får tillgång till kraftuttryck även om man har språkstörning.
  Jag la genast in en svordom i sonens talapparat och borde nog också ge honom tecknet för det.

  • Anna says:

   Jo det är klart att alla måste få tillgång till hela spektrat av språket. Även slanguttryck och “lokalspråk” – alltså hur barn och ungdomar runt det egna barnet pratar när vuxna inte är med – är ju viktigt. Men så lätt att glömma.
   M svär så det sprutar om det. Tror jag. När det är allvar låter det Nä! Prrrt! på högsta volym (Prrt är alltså prutta med munnen-ljud) och sen åker nån grej i väggen med all kraft. Det får duga så länge… Det är i alla fall uppenbart vad han menar.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.