Skickade in ett recept till en tävling på Arla, men ni kan ju få det också förstås! Det här är ett recept som man kan göra svårt för sig och lätt för sig, lite beroende på tid, ork och om man accepterar E-nummer eller inte. Till Arla skickade jag en något modifierad ostsås, det skulle vara Keso i den.
Ingredienser:
1 lagom stor aubergine
1 lite större zucchini
4 tomater
1 pkt färska lasagneplattor (eller hemgjort, hemvevad lasagne)
lite riven ost
Tomatsås (alternativ till detta är färdig på burk/flaska/tetra)
1 liten gul lök, finhackad
3-4 klyftor vitlök, finhackade
1 skvätt olivolja
1 burk/tetra krossade tomater (helst Mutti)
Ostsås – kan man göra själv, recept finns i närmsta kokbok, eller gör som jag när jag är lat (har tidsbrist).
1 tetra Kelda ostsås
3 dl mjölk
Börja med tomatsåsen. Fräs lök & vitlök i oljan så löken blir lite svettig. Häll över de krossade tomaterna och låt puttra en sisådär 15 minuter.
Sätt under tiden på ugnen på 225 grader. Skiva auberginen tunt tunt på längden. Likadant med zucchinin. Det behöver varken vara hela eller särskilt fina skivor, jag brukar använda osthyveln åtminstone på zucchinin. Skiva tomaterna.
Blanda ihop ostsås & mjölk, en Tupperware-skak (heter säkert nåt annat) är perfekt till detta.
Nu borde tomatsåsen ha puttrat klart.
Bottna en ugnsfast form med en skvätt tomatsås. Varva sedan zucchini, aubergine, tomatsås, lasagneplattor och ostsås. Gör så många lager du kan och toppa med ostsåsen. Dekorera lite snyggt med tomatskivorna överst och strö gärna lite riven ost överst om du har, men det går fint att hoppa över också.
In i ugnen (som ju står på 225 grader redan) i ungefär en kvart-tjugo minuter.
Servera med t ex grillad kyckling, en fläskkotlett eller en lövbiff. Falukorv funkar fint i en barnfamilj. Komplettera med grönsallad så är du hemma. Eller skippa köttet helt och blanda lite bönor och majs i salladen istället.
Hej du!
Tack för detta, måste jag prova!!
Ja, som du noterade, long time, no see. Måste vi ju åtgärda, hör av mig när jag kommer neråt!
Kram!