Ett försök att sprida lite kunskap och vett-och-etikett

Jag har nu ett par vänner som enligt FB ligger hemma och har vad som verkar vara kräksjukan (noro/calicivirus).  Vi har – ta i trä – klarat oss undan detta virus hittills den här säsongen, men de två senaste vintrarna har vi haft ett antal omgångar. Den gången farmor var här när det bröt ut räddade hon om inte livet så åtminstone vettet på oss, hon stannade och tog hand om oss, sen fick vi ta hand om henne ett par dagar innan hon vågade sig hem till farfar igen.

Förra vintern gick viruset runt 2 varv i familjen innan det gav sig. Hur gör man när sånt händer och man är ensamstående med barn? Hur gör man utan tvättmaskin? En annan gång fick jag det av att käka sushi till lunch, barnen var som tur var redan hos mormor & morfar över dagen, de fick stanna i 3 dagar… Nyår 2007/2008 firade jag alldeles ensam i mina föräldrars kalla lägenhet för att inte smitta resten av familjen. Troligen är orsaken de flesta gånger att någon sätter sig själv före andras hälsa, alternativt inte vet hur de ska bete sig.

Jag önskar att kunskapen kring kräksjukan/norovirus och hur det smittar ökade. Det smittar som FAN (ursäkta uttrycket, men här behövdes det ett ordentligt kraftuttryck) även innan du blir sjuk. Och rätt lång tid efter du har slutat kräkas också. Så, några goda råd i all välmening:

Är nån hemma hos dig sjuk STANNA HEMMA 48 timmar. Inte “ska bara köpa bröd” eller nåt annat dumt, ring grannarna istället och be dom hänga en kasse på din ytterdörr. Inte “jag måste bara vara med på det viktiga jobbmötet, den andra föräldern vabbar”. Inte “jo men syskon kan ju gå till dagis fast Pelle kräks hemma”. Absolut inte åka kommunalt. Lite mer trovärdig information än just min blogg kan du hitta på smittskyddsinstitutet.

Statistik för denna säsongen finns här (obs, visar bara rapporterade konstaterade fall)

Motsvarigheten (tror jag) i Finland känns aningens mer rakt på sak.
Snälla? Vi kan väl hjälpas åt att hålla virusarna undan så mycket det går tills vaccinet som det forskas på blir färdigt?

This entry was posted in Allmänt and tagged , , . Bookmark the permalink.

9 Responses to Ett försök att sprida lite kunskap och vett-och-etikett

 1. Heidi Adamsson says:

  Om man är ensamstående, så får man in en teknik som tillåter en att duscha barn, tvätta av ev säng, få tvätt avsköljd o instoppad i maskin på mindre än fem minuter. *s* Man brukar t o m hinna flytta sig innan kaskaden kommer, vilket jag inte hann i morse-annars får man ta en minut extra för att snabbduscha sig själv.
  Men jag måste erkänna att humöret inte är på topp…

 2. Heidi Adamsson says:

  Ha o jag måste få gnälla på att vi hade det för ett par veckor sedan ochså o då hade vi ingen tvättmaskin o inget varmvatten-nu har vi i alla fall en beredare på 30 liter så att det går att tvätta av sig/barn, o en beg tvättmaskin vädjade jag till mig att få köpa-håller fortfarande på o tvättar i kapp…*s**pust, gnäll, ynk…*

 3. Marika says:

  Ja man önskar att folk kunde hålla sig hemma när någon i familjen har kräksjukan, tyvärr finns det idioter som lämnar ena ungen på dagis fast den andra ungen ligger hemma och spyr!

 4. Heidi Adamsson says:

  Fast det svåra är om man t ex har skolbarn. Man kan inte hålla hela familjen hemma i drygt en vecka/10 dagar, i synnerhet om inte alla blir sjuka.
  Vi har blivit sjuka hela familjen EN gång, annars så är det en eller två o de andra klarar sig.
  Dagisbarnen har alltid varit hemma, men skolbarnen kan inte vara hemma bara för att…
  Jag brukar hålla dem hemma i ca två dagar för att se om de visar tendenser till att insjukna-men om de inte gör det så måste de gå till skolan.

  • annabrandstrom says:

   Jo men det är ju just det. 48 timmar efter “sista tömning” på NÅGON i familjen SKA alla vara hemma. Skola eller jobb eller inte. Spelar ingen roll. Om alla gjorde så skulle det ju inte spridas. Och då skulle ingen behöva vara sjuk. Plugga kan man göra hemma. Jobba är svårare för de flesta men man får FAN bita ihop.

 5. Heidi Adamsson says:

  Fast tyvärr så skulle inte många skolor, om ens någon, gå med på sådan frånvaro utan att eleven är sjuk. De missar väldigt mycket o t ex två veckors frånvaro gör att de kommer ohjälpligt efter i en del ämnen.

  Jag tror mer på en bättre handhygien i skolan/dagis/jobbet. Handsprit efter man rört handtag o bara använda engångshanddukar. Det är ju så som kräksjukan har skjutits upp så länge denna säsongen.
  Nu när svininfluensan inte är i rubrikerna längre så slarvar folk mera.

  När det gäller jobb så har jag ingen åsikt, men lever man på marginalerna så kan man kanske inte bita ihop en längre tid, så länge som barnan är små så funkar det eftersom man kan vabba-men när barnen blir större så finns det inte så många valmöjligheter för en hel del människor.

  Tyvärr så lever vi inte i den perfekta utav världar…*L*

  • annabrandstrom says:

   Nej, såklart vi inte lever i en perfekt värld, och att det kanske inte alltid går att göra som man ska för alla.

   Men jag blir så less när man hör och läser folk som skriver att “pelle kräktes inatt, nu sitter jag här på jobbet…” eller “Jag har iallafall lyckats pallra mig till affären och handla trots…”

   Och jag blir också less på att det inte går att vara hemma av ekonomiska skäl. Eller att barnen kommer efter i skolan – vad hände med internet, webbkameror och distansundervisning? Det måste ju gå att lösa. För samhället borde rimligtvis kostnaden för vård och frånvaro för de som blir smittade av dom som inte kan stanna hemma bli högre. Så – mycket av ansvaret tycker jag ligger på samhället i stort också, inte bara individen.

   Det finns någon form av duktighetssyndrom som går ut på att man inte ska vara hemma, vabba, eller sjukskriva sig för att det är “finare” att jobba. Nu är jag ju egen företagare utan andra anställda än familjen, men om den dagen kommer när vi har anställda skulle personalen inte få komma innanför dörren om de hade kräksjukan hemma. Och så kunde dom väl få full lön då om det var nödvändigt, för jag skulle förlora mycket mer pengar om resten av personalen blev smittade.

   Jo, det rätt intressant hur svininfluensan påverkade kräksjukan att försenas, men det är också så att kräksjukeviruset inte är lika känsligt för alkohol längre, utan ska man få bort det får man städa med klorin. Miljövänligt så det skriker om det *not*.

   Nä, nu släpper vi den här diskussionen tycker jag, jag blir bara aggro i onödan och jag menar absolut inte att lägga nån skuld på nån. Vill bara att alla i fortsättningen ska tänka ett varv till innan, vilket ju du Heidi verkar ha gjort i alla fall. Det finns rätt många därute som faktiskt kan dö av den där sjukan, är dom eller du viktigast?

 6. Heidi Adamsson says:

  Hehe, visst brinner man extra för vissa ämnen o eggar upp sig..*L*
  Det stämmer nog att det ligger på samhället mycket att förenkla, tyvärr så är det ju så att det dras ned på resurser överallt-o har alltid gjort. Sparkrav hit o sparkrav dit…

  Är man extra infektionskänslig så finns det oftast inte så många andra val än att anpassa sitt liv efter det-hur gärna man än skulle vilja att omvärlden visade hänsyn. För om 8/10 visar hänsyn så finns det fortfarande de som inte gör det-o som aldrig kommer att göra det…

  Att det finns människor som kan dö av olika infektioner är, på gott o ont, inget som jag funderar på i min vardag. Ingen utav oss är viktigare än den andre.
  Jag tar hänsyn i den utsträckning som jag kan, o när det gäller t ex kräksjuka så vidtar vi de åtgärder som är rimliga för att inte sprida smitta till andra.*L* Hur andra gör kan jag tyvärr inte påverka..

  Men man kan aldrig göra alla nöjda. Jag vaccinerade t ex inte mig eller barnen mot svininfluensan-o det var något som väckte ramaskri hos en hel del.

  Nä, nu ska jag sluta skriva en massa goja-tycker att det är rätt så svårt att diskutera skriftligt..*S* O så måste jag till affären o köpa frukt-barnen, de hänsynslösa varelserna, har ätit upp allt utom en halv banan…

  • Anna says:

   Missade att godkänna den här förut, flåt… det var inte nån censurtanke med för jag har full förståelse för hur det kan vara. Det har jag faktiskt, även om det kanske inte låter så.
   Men det är just det du skriver – ingen av oss är viktigare än den andre. För det är ju det man gör, man sätter sig själv före alla andra när man går till jobbet fast man är sjuk, eller ger fan i att tvätta händerna när man varit på muggen och sånt.
   Nog om detta, hoppas du fick dina bananer, även om jag tror mig ha förstått att du gått över till mango nu. Kram på dig.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.