En köttfärsröra

Till middag idag skulle det bli köttfärs. Det stod inte så i matsedeln, men det låg ett paket i kylen som skulle bli lite lesset snart om vi inte åt upp det. Frågade runt lite i familjen om nån önskade nåt särskilt. L ville ha köttbullar, men det fick han till lunch så icke. Dessutom grät han sist han fick hemgjorda köttbullar istället för Felix, och det glöms icke i första taget… E ville ha “sån där köttfärsröra”. Det finns det inget recept på så jag höftade ihop en som vanligt, men skrev faktiskt upp vad som åkte ner i pannan. Några grejor brukar jag alltid ha i, några åkte ner för att det behövde göras åt. Lite kommentarer om det kommer sist, här kommer först receptet:

Ingredienser

1/4 huvud spetskål, finstrimlad
1/2 gul lök, hackad
3 selleristjälkar, finhackade
500 g köttfärs

1 dl torkade champinjoner, uppblötta 20 min. i 2 dl varmt vatten
3 msk “Bruschetta with olives” från Oil&Vinegar, uppblött 20 min i 0,5 dl varmt vatten
3 tomater, hackade
1 dl lätt creme fraiche
1 dl matlagningsgrädde
salt & peppar

Gör så här

Koka vatten och häll över de torkade champinjonerna, om du använder såna.
Häll över varmvatten över Bruschettan – om du nu använder sån.
Fräs kål, lök och selleri mjuka.
Rör ner köttfärsen och mosa den lite lagom mycket. Fräs tills färsen är brun.
Häll över champinjonerna med blötläggningsvatten och bruschetta-röran. Puttra bort lite vätska.
Rör ner tomater, creme fraiche och grädde. Puttra en stund och smaka av med salt och peppar.

Servera med t ex ris, pasta eller klyftpotatis. En sallad kanske. Idag hade vi morotsstavar, blomkålsbuketter och ketchupåkrämfräs-dip som lite fredagsmys till maten.

Lite kommentarer & tips

Spetskål är inte en vanlig ingrediens i denna röra. Men, den låg i kylen och såg lessen ut, så den fick också vara med. Man kan röra i andra grönsaker istället, eller hoppa över helt. Tänk på hur länge grönsaken vill puttra bara. Zucchini kan åka ner sent, tillsammans med tomaterna, morötter först från början osv. I princip alla grönsaker kan ju bytas ut, det blir bara en lite annorlunda röra.

Torkade champinjoner är heller ingen vanlig syn i Näshusköket. Men här på vår ö har det dragits igång ett projekt med en lokal matkasse som säljs varannan vecka på sommaren. Mycket trevligt. I en sån kasse i höstas kom det med en burk torkade champinjoner som har stått sen dess. Jag brukar ha färska champinjoner i denna röra, men hade inga idag, då kom de torkade bra till pass. Färska champinjoner brukar jag börja med i pannan, så de får vätska sig och vätskan får koka in innan jag slänger ner lök & selleri.

Bruschettan är heller inget stående nummer, det var en julklapp. Ersätts lämpligen med tomatpuré, vitlök, paprikapulver och örter.

This entry was posted in Allmänt, huvudet and tagged , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.