Mitt 00-tal

Inspirerad av många andra bloggare satte jag igång att försöka dokumentera mitt decennium. Det blev absolut inte heltäckande, och det jag främst kommit fram till är att mitt minne inte är det bästa… Men några godbitar finns med, några finns inte med med flit, och andra är inte med av ren glömska och förvirring. Så – detta är skrivet främst till mig själv, men kanske roar det någon annan också.

2000

Nyårsfesten som inledde året var ett hejjans trevligt kalas där vi firade många nyår världen runt, och hade långklänningsmiddag i min lilla etta på söder.

Detta år sa jag hejdå till min programmerarkarriär som blev ganska kort. Min kompis tipsade mig om ett ställe som hade en chef som jag skulle trivas utmärkt med, och han hade så rätt, så rätt. Chefen räknar jag fortfarande mycket gärna till mina vänner. Jag satsade på projektledning som jag fortfarande håller på med, PPS som sitter i ryggmärgen och RUP som man kanske inte ser till så mycket längre.

Privat flyttade jag ihop med sambo-E i Hammarbyhöjden. Inte för att vi sov isär så värst ofta innan heller, men det är ju trots allt ett steg framåt i relationen att bo ihop.

2001

Jobbade vidare på den coola webbyrån som ägdes av den stora Finska Draken. Än så länge fanns det roliga uppdrag. Höll utvecklingssamtal, satt i ledningsgruppen och faktiskt rekryterade vi fortfarande. 40 personer var vi som mest.

Privat har jag inte sådär värst många minnen från just detta året, jag fyllde 30 men det firades ju nästa år…

2002

Branschen dök ännu djupare och den coola webbyrån var inte så cool längre. Var med att minska från 40 till 20 personer, det tog hårt. Kravet att enbart offerera det Finska CMS:et sänkte företaget helt, men vi hölls under armarna av den stora Finska Draken med ett gigantiskt intranätprojekt som jag fick den stora äran (?) att leda produktionen av.  Ingen styrning, dålig ledning av huvudprojektet, och små finska tanter som skulle utbildas på engelska. Nära väggen var det.

I början på året firade jag mina 3 decennium i livet med en stor fest där jag passade på att göra saker jag själv ville. Hyrde lokal med tillhörande kök. Lånade in en riktig lyxkrogskock och planerade en storslagen fantastisk festmeny som han lagade. Repade järnet med acappellagruppen och terroriserade sen festdeltagarna med resultatet. Arrangerade drinkprojekt som deltagarna fick fixa själva, lyckat och blött. Jag har sprit kvar fortfarande… Dansade halva natten.

Privat letade vi större boende och hittade strax före jul ett hus en bit österut. Samma dag vi skrev på lånepappren på banken ringde den nya chefen och bad mig komma in på kontoret trots feber för att bli uppsagd… dom hade inte fattat att dom gör lagbrott mot fel tjej, uppvuxen som jag är med en facklig ombudsman till pappa som kan LAS på sina fem fingrar. Så med en del extrapengar i fickan gick jag vidare mot nästa år.

2003

Åkte bananskal vidare i livet och fick direkt ett uppdrag hos min fd chef på hans nya jobb, men med samma fastigheter. Tog anställning i Sambo-E:s morbrors företag – jag hann inte starta eget så vad göra? Trevlig kund, roligt projekt, en kanonchef, och resultatet lever fortfarande. Tjänade betydligt bättre än innan, så vinnare förra året visade sig trots allt vara jag.

Vi flyttade till huset på alla hjärtans dag och myste i en stol i snösmältningen. Upptäckte charmen med trädgård på sommaren, särskilt en sån där rabatterna sköter sig själva och det bara kommer upp saker som någon annan satt dit.

Vi seglar litegrann och fjällvandrar på hösten.

2004

Mer jobb och hus. Hade en lugn period under sommaren så jag och svärfar fixade till garagevinden, fikade och pratade om hans värld förr. Oerhört givande och trevlig sommar.

Hoppade på en projektanställning på Regeringskansliet, med löfte om fast efter projektet.  Jag drev en förstudie för intranät. Lärde mig den “offentliga” världen och insåg ganska snabbt att jag inte passade in riktigt, jag är för otålig och RK för trögt, men projektet som sådant var fantastiskt roligt och ohemult lärorikt.

Vid nyår åker vi till San Fransisco och hälsar på vänner som är där. Firar den konstigaste nyår hittills. Det var som att kliva in i nåt sorts party i TV-serien Dallas, eller nåt sånt. Åker spårvagn och turistar hej vilt.

2005

Projektanställningen skulle förlängas, med 1-2 månader i taget. Det var jag inte så intresserad av så jag tackade nej, varpå chefen inte blev så glad. Där rök dom referenserna tyvärr.

Vi drog igång en köksrenovering i vårt hus. Det är en gammal sommarstuga som varit ombyggd till permanent boende sedan 1970-talet, och det märktes. Det revs ner rosa kakel från väggarna, togs bort små väggsnuttar som fanns kvar, det byttes golvbjälkar som var skarvade och hela rummet fick ny isolering. Kickan ritade ett fantastiskt nytt kök åt oss. Sen skulle det fina, nya köket målas och monteras. Jag skulle måla, E skulle bygga. Jag började må illa efter ett bröllop och trodde jag var bakis. Den känslan höll i sig 20 veckor. Efter några av dom veckorna gjorde vi ett tidigt ultraljud och det visade sig vara två krabater, nåt som bara kusin V hade gissat.

Så istället för att bygga låg jag i soffan och bakade bäbisar, och E fick både måla och bygga. Jag lagade mat i gästrummet på en elplatta och diskade i tvättstugan. Mådde så illa så jag var sjukskriven hela hösten. Sen blev jag så tung och fick ont här och där så då blev jag sjukskriven hela vintern också.

Slutade i min älskade kör, det funkade inte med magen. Har inte börjat sjunga igen efter det, men det står på to-do-listan. Nån gång.

Nyår firades hemma med att inviga köket. Magen är grotesk.

2006

Detta året är det mest omvälvande året i mitt liv. 17  januari föddes M & L. M hade lite extra av allt upptäckte vi och rasade ner i det stora svarta. Det tog ett tag att komma upp ordentligt, och densamma blir jag aldrig igen. På gott och ont, mest på gott.

Vi var hemma båda två i tre månader, sen jobbade E i två månader som sen var det sommar. Våren ägnades mest åt diverse läkarbesök, habmöten, folk som kom och fikade och annat. Minnena från denna tiden är oerhört luddiga. Jag började smygjobba som underkonsult hos några kompisar vid midsommar, och efter sommaren började jag på 60%. Killarna var då 8 månader, men jag hade varit hemma nästan 1,5 år. E tog ut nästan all föräldrapenning och vi skruvade till statistiken rejält i vår kommun.

2007

Jag gjorde en hel del roliga, och också något mindre kul, projekt som underkonsult. Bolaget (min kund) växte och tanken att rekrytera för att byta ut mig blev mer och mer realistisk.  Till hösten var det en sanning och jag fasade ut mig.

Jag och E tar över morbror A:s företag, det blir omvända världen. Istället för att jag jobbar åt A jobbar han åt oss. Nu är jag företagare på riktigt.

Barnen växte och växte, lärde sig saker och började på förskolan. Virusar kom och gick men sommaren var hyfsat frisk. Huset fick en ny altan, vilket lyft! Mellandagarna spenderade jag och M på Sachsska, och skapade nya nojjor hos mamman. Nyårsafton firade jag ensam i en tom lägenhet medan E och barnen var hemma, allt för att undvika att barnen skulle få vinterkräksjukan som jag troligtvis hade.

2008

Började ett mycket givande uppdrag på Barncancerfonden, för en gångs skull kändes det som att det jag gjorde fick en reell nytta. Det ÄR skillnad på att jobba med såna här saker jämfört med att informera om bilar eller EU-rapporter. Webben lanserades på sommaren, och på hösten jobbade vi vidare med butiken och Egen insamling, som blev succé.

Barnen växte och växte och lärde sig nya saker. Mamman växte som mamma och lärde sig nya saker. Virusar kom och gick. Svärfar var dålig och vi trodde ett tag att vi inte skulle få behålla honom. Men det ordnade till sig, och det är vi oerhört tacksamma för.

2009

Jobbade vidare på Barncancerfonden, främst nu med ett nytt bokningssystem för Almers Hus. Vi inledde också ett samarbete med 2c8. Gör processmodeller åt ett försäkringsbolag, för ovanlighetens skull ett icke-IT-projekt. Fantastiskt roligt.

Vi förlorar morbror A. Han hade levt ovanligt länge, med tanke på sin diagnos, men det gick ändå så fort och kom trots allt rätt oväntat.

Barnen växte och växte och lärde sig nya saker. Mamman växte som mamma och lärde sig nya saker. Just dessa saker lär återkomma resten av livet… Efter sommaren börjar virusperioden igen, men barnen klarar av den mycket bättre än tidigare och antibiotikan är en alltmer sällan sedd gäst i huset, vilket vi är oerhört tacksamma för.

Mamman börjar blogga! Först för att på ett lättare sätt kunna kommunicera med och utbyta erfarenheter med andra DS-föräldrar, men det visar sig att det finns mycket annat i Annas huvud som vill komma ut den här vägen.

2010

Har ju bara börjat, och inleds med några konsultintervjuer för att försöka hitta nya utmaningar, och med en spricka i bäckenet. Det ska bli oerhört spännande att se hur livet fortsätter utvecklar sig! Eller som L frågade häromdagen. Mamma – vad ska du bli när du blir lika stor som pappa?

http://www.inuse.se/lina/V
This entry was posted in Allmänt. Bookmark the permalink.

One Response to Mitt 00-tal

  1. Åsa R says:

    Det var kul att läsa om ditt decennium, många flashbacks även för mig 🙂 Tråkigt att läsa om morbror A även om man visste attdet någon gång skulle komma. Hoppas att även detta decennium blir så innehållsrikt! Kram, Å

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.