Svininfluensan

Den är läskig. M är ju som han är, mjuk och infektionskänslig. Varje förkylning tar hårdare på hans luftrör än på L, men än så länge har det bara gått ner i lungorna en gång tack och lov. Men man undrar ju vad den där flunsan kan ställa till med.

Jag själv har astma light, mest vid förkylning och ansträngning i pollentider, och hostar lite för det mesta. Hur påverkar detta mig, kommer jag att vara en av dom som ska ligga på sjukhus i konstgjord lunga i månader? Det vore ju lite opraktiskt, minst sagt.

Som småbarns- och dagisförälder känner man ju förstås till att alla virus sprids fort som bara den. Ta bara vinterkräksjukan, den kan ju snurra i veckor. Första dagisåret fick vi den tre gånger, och förra höst/vintern minst två (jag minns faktiskt inte). Nån gång fick vi den två gånger i samma utbrott… Tänk vad det kostar samhället! Vikarier på dagis för ordinarie personalen är sjuk. Föräldrar som först vabbar och sen är sjukskrivna själva. Alla andra som blir smittade för att föräldrarna går och jobbar medan barnen är sjuka – har man bara ett barn kan ju bara en vabba. De flesta verkar heller inte bry sig om inkubationstider och när och hur det smittar. Och virusarna sprids.

Därför tycker jag verkligen att detta borde tas på allvar! Kan man få bort smittorna från dagis skulle samhället tjäna en massa pengar.

Jag såg på någon nyhetssändning nån gång också att man gjort försök i Göteborg (tror jag att det var) där barnen fick desinficera händerna efter varje toabesök och innan måltider. De hade – om jag minns rätt – halverat sjukfrånvaron både bland barnen och personalen. Varför har man inte spridit den utmärkta idén, om den nu dessutom är forskad på? Jag har försökt lansera idén på vår förskola, och chefen där skulle undersöka saken och sen har jag inte hört nåt…

This entry was posted in Allmänt and tagged . Bookmark the permalink.

3 Responses to Svininfluensan

 1. ylvisen says:

  Hej! Jag jobbar på en infektionsklinik och våra smittskyddsläkare och systrar rekommenderar vaccination men anser oxå att det är klart överdrivet. Tex det som står om vaccinet att man kan bli förlamad, den risken finns vid all vaccination, att det är kvicksilver i vaccinet, det är det oxå i annat vaccin men det står det inget om på löpsedlarna. Varje år dör det någon i den vanliga influensan men det står det inte så mycket om heller men allt skrivs ju upp nu. Vår smittskydds-syster hävdar att barnen inte kan hantera spriten på rätt sätt så att den verkligen hjälper men JAG tror att det hjälper åtminston lite. Man får ta allt med en nya salt och hoppas att vi klarar oss! kram ylva

  • annabrandstrom says:

   Hej!

   Tack för det, skönt att veta att nån i “närheten” har lite koll! Så klart att vi ska vaccineras, både jag och M hör ju till priogrupperna, men jag tror inte vi hinner få nåt innan flunsan är här. Ryktesvägen har jag hört att det är flera fall på en skola här i närheten och då är det ju mer eller mindre kört, de barnen har syskon som har kompisar som… ja du fattar. Och jag tror att så länge det “bara” är själva flunsan så bring it on, det klarar vi säkert, men det är det där andra, komplikationerna, jag funderar över… lunginflammationer och hosta i flera veckor. Ingen höjdare… Men – jag ligger inte sömnlös för det, kommer det så kommer det, hinner vi så hinner vi, problemen får vi ta då. Men en funderare under dammsugningsvändan eller inne-på-ICA-promenaden kan man ju kosta på sig.

   Att barnen inte kan hantera spriten är väl på nåt sätt självklart 😉 Nä men skämt åsido – de kan inte tvätta händerna ordentligt heller, såklart behöver dom hjälp med det. Jag hoppas och tror att personalen hjälper till att tvätta barnens händer, men ibland med vikarier och annat kan man undra hur bra det går… Och på tal om det är det nog nagelklippningsdags ikväll. Brukar inte vara poppis.

   Kram!

 2. ylvisen says:

  Ha ha, ja spriten jag…. 🙂

  Ja precis, har den redan kommit så är det ju så dags med vaccinering om en månad….

  Ja, diagnosen står med även om människan med ds söker för lunginflammation osv.

  Kram!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.