Plommon

Förra året kom en av grannarna, frun i huset, förbi med ett par bunkar plommon till mig. Vårt eget plommonträd är inte så produktivt tyvärr… eftersom M är lite trög i magen är det bra med sånt! Jag hade en del plommonpuré kvar i frysen så jag kokade marmelad på det mesta istället, och som tack fick grannarna en burk av den.

I år kom mannen i grannhuset och sa att jag kunde plocka av så mycket jag behövde. Sagt och gjort, i morse när man & barn gett sig iväg mot dagis tar jag ett par bunkar och går iväg till plommonträdet för att skörda. Efter två minuter kommer mannen H utstudsande (jo, faktiskt) och säger att jag kan ta allt, för han hinner inte med att fixa nåt i år. Men han tar gärna en burk marmelad sen, för den han fick börjar ta slut. Jag gick och hämtade en bunke till och fyllde den också…

Så idag ska det bli plommonmarmelad, plommonpuré och om jag orkar tänkte jag slänga ihop nån form av plommonkaka också. Galet husligt! Igår blev det choc chip cookies. Dom blev lite för gräddade och lite för platta & torra tycker jag. Men god smak var det, så jag ska nog bara skruva till receptet lite, ska konsultera svärmor idag.

This entry was posted in Allmänt and tagged , . Bookmark the permalink.

2 Responses to Plommon

 1. Malin says:

  Nu blev jag inspirerad, vi har massor med plommon i år. Jag gjorde chutney igår men den blev sådär, jag vill att den ska vara lite som marmelad men den blev för lös. Marmeled får det bli härnäst, har du något bra recept så det inte blir för löst igen? Galet husligt, ja precis. Fast jag borde nog städa på ovanvåningen istället egentligen 😉

  • annabrandstrom says:

   Om det blir för löst kan du koka upp den igen om ha i lite pektin (Certo om det finns fortfarande?) så sätter den sig säkert. Å andra sidan kan det ta ett par dagar för sylt & marmelad att sätta sig så vänta du ett par dagar med det. Nu låter det nästan som om jag är värsta experten, vilket jag inte är, men just det har jag faktiskt gjort…
   Jag kör bara på det receptet som står på syltsockerpaketet, men har i en vaniljstång också. Brukar funka fint. Så länge plommonen inte är övermogna sätter sig marmeladen bra, men det verkar inte funka att använda lättsockrade varianten till marmelad, det har aldrig blivit bra för mig.
   /A

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.