Konsultrollen och hur man beter sig

Jag är ju IT-konsult i eget bolag tillsammans med sambon. När jag började som konsult blev jag ganska “uppfostrad” av min högt respekterade och oerhört duktiga chef Jenny, som var den stora anledningen till att jag tog det jobbet. Konsult var inget jag hade funderat på att bli, men så blev det och det är jag glad för idag. Jag fick helt enkelt ett tips av en kompis att “Jenny, henne ska du jobba med. Ring henne och hälsa från mig.” Och oj så rätt han hade, kompisen. Där trivdes jag fantastiskt bra och fick göra och lära mig mycket roliga saker. Tills finnarna kom och förstörde allt, men det är en annan historia.

Vi hade ett kompetensområde vi kallade “konsultrollen”, och det var en oerhört viktig del av den kompetens man ska ha som konsult. Som kompetensansvarig för projektledarna var ett av mina mål att alla de jag var ansvarig för skulle kunna funka i vilken miljö som helst och ändå uppfattas som professionella och kompetenta. Nåt som ingår i det är att vara ödmjuk, lyhörd, att diska sin kaffekopp, leverera i tid, rapportera till ansvariga så som det är sagt och sånt annat vanligt allmänt hyfs.

Jag försöker fortfarande hålla den flaggan högt, och man kan ju knappast debitera den tid man sitter och mysfikar eller städar undan på diskbänken, eller torkar av bordet efter ett möte och sånt, men det kan mycket väl göra så att man får mer uppdrag på ett ställe. Bra referenser och att få tips om andra uppdrag kan också bli resultatet bara av att vara trevlig och väluppfostrad.

Eftersom jag har den här uppfattningen tycker jag att det är så oerhört intressant att läsa såna här saker, och jag förundras över hur dessa människor lyckas ro hem affär efter affär, medan stora delar av omvärlden tillsammans med mig undrar hur det går till. För de kan ju absolut inte mer än nån annan, snarare tvärtom, det är många nyexade som kommer ut till kunderna därifrån. De är dessutom dyrare än de flesta. Och att köra ett projekt efter en av deras förstudier är nåt jag inte gärna gör igen… Vem känner vem? I vilken bastu hänger dom och snackar sin goja? Det är nåt jag är rätt nyfiken på.

This entry was posted in Allmänt and tagged , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.