Lyssningstips på radio & syskontankar

Det här tänkte jag lyssna på. Troligen inte den tiden, men det finns ju tack och lov ett trettio-dagars-arkiv.

Mitt P3 Hood: Anton Lind – Om att ha en bror med ett kromosompar extra att älska – Mitt P3 Hood – sr.se.

Jag är nyfiken på hur det är att ha syskon med funktionshinder, både som barn och vuxen.

I ärlighetens namn har förstås funderingarna om fler bäbisar snurrat i skallen från och till. Men just nu känns det som att vi/jag precis orkar med det vi redan har, så det är inte aktuellt. Just nu i alla fall.

Men är det så att vi gör L en stor otjänst? När vi inte finns längre blir han ensam kvar att ta ansvar för M. Visst, samhället sörjer för M och hans kompisar, men det är ändå så att man får kriga för att få sin rätt. Man måste vara frisk för att kunna få vara sjuk, och våra personliga erfarenheter (en mormor och ett par gammelkusiner t ex) av att vara gammal i detta samhälle är inte roliga alls. Troligen – om samhället fortsätter på den inslagna vägen – blir det ännu mer så framöver och då behöver M ha någon som ser till att han har vad han behöver.

Och det är ju också så att man inte alls vet vad som finns för oss i framtiden, det är ju inte någonstans säkert att L är den smartare av de två när den framtiden kommer. Det finns sjukdomar och lastbilar och gud vet allt. Då kan det vara bra att vara fler syskon. Men är det rätt anledning att skaffa fler barn, verkligen?

Svåra tankar…

Jag pratade med en vän, som har en funktionshindrad bror, om detta. Han hade aldrig ens tänkt tanken på att hans föräldrar borde skaffat fler barn av den anledningen, så han blev något förvånad över min fråga tror jag. Det var skönt tyckte jag.

This entry was posted in Allmänt and tagged , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.