Träningsmaterial till M:s språkträning

Tänkte att jag skulle skriva lite om det träningsmaterial vi har just nu, och som jag pysslat en hel del med senaste veckorna. Nu blir detta ett mastodontinlägg eftersom jag hållit på ett tag och skriver om allt detta först nu… men den som är intresserad av just detta läser, andra kan ju hoppa över 🙂 Jag lovar att jag inte har med nåt smaskigt privat i detta inlägg!

Jag börjar med de mjuka tärningar vi köpt, som funkar jättebra till mycket. Här har vi en sorteringsövning, jag har lagt färgkort (de återkommer längre ner) i botten på IKEA-burkar och så får M sortera tärningar i samma färger. Det funkar oftast första gången man tar fram dom för den här “träningsrundan” men bara en gång. Sen blir det roligare att busa och lägga fel… Men det är tydligt att han vet hur det ska vara, och det är ju vackert så!

Sortera färger

Sortera färger

M sorterar

M sorterar

Här är en bild på alla tärningarna innan vi packade upp allihopa:

Mjuka tärningar

Mjuka tärningar

Jag har också fixat en “kalender” för att kunna visa vad vi ska göra härnäst. När man har DS är det ofta svårt att hantera tid, vad gör man i vilken ordning osv. Samtidigt är M en rutinkille av stora mått, när man druckit kvällsvällingen ska man borsta tänderna, när man käkat middag ska man tvätta sig. Han kan tjata sig blå på att gå och tvätta sig 🙂  Men ibland är det ju inte de vanliga rutinerna som gäller och då kan det vara bra med hjälp att prata om det.

Detta är en magnetlist från Åhléns, den funkar också som whiteboard om man skulle behöva det nån gång. Till den har jag skrivit ut magnetbilder för saker man känner igen, några egna bilder som vällingflaskan och en bild på trappan till förskolan, och några NIL-bilder och PCS-bilder för lite andra grejor. Jag har gjort en Boardmaker-mall med “knappar”/rutor som har rätt bredd för magnetlisten, valt de bilder jag vill ha, och skrivit ut på magnetiskt papper. Planen är att fuktskydda bilderna med vanlig självhäftande bokplast, men så långt har jag inte kommit ännu.

Magnetkalendern

Magnetkalendern

M har tränat tecken på ett strukturerat sätt på förskolan ett tag. De använder NIL-bilder och logopeden tar fram en ny “ordlista” när de orden de redan fått sitter. De är tre DS-killar på samma avdelning så det gäller ju att orden passar dem alla, men det funkar fint.

Nu har även jag fått NIL-bilderna, men digitalt, så jag har gjort teckenkort av ordlistorna från logopeden, med NIL-bilden på ena sidan och tecknet (från Bildbastecken) på andra sidan. Mest för att vi vuxna/syskon ska kunna tecknen som M kan, och för att vi ska få en chans att se hur han tecknar orden.

Ord/teckenkort 1

Ord/teckenkort 1

Ord/teckenkort 2

Ord/teckenkort 2

Det nyaste i träningsprogrammet från logopeden är att träna ljud och stavelser. Till det fick vi i veckan ett rejält program som kommer räcka länge känns det som! Det är ju kanonbra, då vet vi vad vi har att jobba med. Logopeden, förskolan och vi ska jobba med Praxisbilder, en bild för varje ljud i svenska språket.

När vi var på språkoteket för ett par veckor sen lånade vi en “Klurinett” där man kan stoppa i kort som i en brevlåda så vänder kortet sig uppochner på vägen ut, och så ramlar det ut i botten på lådan. Det var lite spännande i början, men än så länge är lådan roligare än att försöka uttala ljudet på kortet.

Korten kan man också stoppa i den mjuka tärningen för att variera leken lite. Tyvärr är det olika storlek på kort som funkar i Klurinetten och kort som funkar bra i tärningen, men det är ju lätt att göra fler.

Mjuk tärning

Mjuk tärning

Man kan också träna på färger. Det har blogg/MSN-vännen Anneli gjort material kring till sin dotter som vi fått, tack så mycket för det Anneli! Jag har skrivit ut en lotto-platta och två färgkort av varje med en mönstrad baksida, så kan man både lägga lika-på-lika på brickan, eller spela memory. Det går ju att göra massor med annat med korten också.

Färg-lotto/memory

Färg-lotto/memory

M älskar Babblarna. Han kan lyssna på låten och kolla videon hur många gånger i rad som helst. Bla-bla-bla-bla säger M så fort man startar en dator, då ska vi spela Babblarvideo… Det är det enda uttryck han använder med två olika konsonanter i rad! Vi har redan slitit ut en omgång böcker och är inne på andra kittet. Plastfigurerna får man ofta leta efter under skåp och bakom element, där de enligt M ligger bäst. Vi har alltså alla grejor man kan köpa med Babblarna på och i.

Eftersom de är så poppis, och också eftersom M behöver lite mer träning på att skilja på B/D-ljud fixade jag Babblar-lotto/memory på samma sätt som färgerna ovan, men med begränsade lägg-plattor, med Babba/Dadda på en, Bibbi/Diddi på en och Bobbo/Doddo på en, så kan man träna konsonanter. En idé jag har är att också göra plattor med Babba/Bibbi/Bobbo på en och Dadda/Diddi/Doddo på en annan för att träna på vokalerna.

Babblar-lotto

Babblar-lotto

Babblar-memory

Babblar-memory

På språkoteket lånade vi också en bok.  Det är en vanlig barnbok med korta meningar där Språkotek-damerna scannat bilden på sidan i boken, skrivit ut och laminerat en minivariant som de fäster med kardborreband. Sen är tanken att man när man läser boken ska ta bort bilden och sätta den på en “platta” med kardborreband. Alternativt åt andra hållet, att man sätter dit bilden när man läser.

Tanken – tror jag – är att man ska få en känsla för orden om jag förstod rätt. M har inte fattat grejen, men tvillingbrorsan L är helt med på tåget! Jag gillar idén och ska knycka den och göra likadant med ett par andra böcker vi redan har. Kardborrebandet är införskaffat, nu är det bara resten kvar 🙂

Bok med kardborrebilder

Bok med kardborrebilder

Bok med kardborrebilder - flyttad bild

Bok med kardborrebilder - flyttad bild

Nåt som jag funderat över är hur fasiken alla människor förvarar alla grejor som man måste ha. Vi har visserligen ett hyfsat lagom stort hus, men förvaring är det alltid ont om. Såhär har jag gjort, än så länge…

Vanlig plastlåda

Vanlig plastlåda till alla saker

Portfölj-mapp med flikar från Clas Ohlsson

Portfölj-mapp med flikar från Clas Ohlsson för alla små bilder och läggplattor

Prylarna i lådan - trägrejen till höger är Klurinetten

Prylarna i lådan - trägrejen till höger är Klurinetten

Allt får plats! Utom magnettavlan som jag inte ens skrivit om idag...

Allt får plats! Utom magnettavlan som jag inte ens skrivit om idag...

Här har jag shoppat en del av träningsgrejorna, bl a den stora tärningen och de omärkta tärningarna. Även magnetiskt papper kan man hitta i den webbutiken. Andra bra ställen är Åhléns och Clas Ohlson. Lamineringsmaskinen minns jag inte var vi köpte, men det är i alla fall en vanlig varmlaminering vi har.

Nu ska jag ägna mig åt dagens middag, och M som sitter och kollar på Sånghatten.

This entry was posted in Allmänt and tagged , , . Bookmark the permalink.

4 Responses to Träningsmaterial till M:s språkträning

 1. Anneli says:

  Vilken massa bra tips! Kul att vi kan “byta grejer”. L har haft semester denna helgen från mamma och pappa. Hon har varit hos mormor & morfar och blivit bortskämd.
  Ha de gott vi hörs /kram Anneli

  • annabrandstrom says:

   Bra att du tycker det. Ska ta tag i det där bytesprojektet jag skrev om förut, det kommer, det kommer 🙂

 2. Linda says:

  Bra idéer. Jag gjorde ett Babblar-memo till min yngsta tjej där ena kortet är en babblare och det andra är siluetten av babblaren. Får se om jag fixar ett kort på det framöver.

  • annabrandstrom says:

   Tack 🙂 M har inte riktigt fattat grejen med memo ännu, så det du gjort låter lite överkurs för honom just nu, men det kommer säkert framöver! Bra idé hursom.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.