Vad jag lärt mig om ögoninfektioner

Ögoninfektioner verkar vara nåt som folk inte har koll på. Nu ska det väl alldeles tydligt sägas att jag INTE är läkare, eller ens vårdutbildad alls. Men, jag har haft min del av infektioner, för att inte tala om vad barnen lyckats dra hem de senaste åren. Det här är alltså INTE någon sanning, bara hur vi tänker kring detta här hemma i vårt hus.

Såhär tänker jag:
När jag var förkyld när jag var liten så mamma att det alltid satte sig på mina ögon. Jag blev röd och rinnig och känslig för ljus. Så kan det fortfarande bli ibland men inte alls lika ofta. När ena sonen blivit hemskickad från förskolan för andra gången för ögoninfektion åkte vi till doktorn och då frågade jag om detta.

Det han sa då har jag tagit till mig. Så här är min tolkning av vad han sa, kombinerat med en del egen erfarenhet:

Om båda ögonen blir påverkade ungefär samtidigt, och man också är allmänt hängig, förkyld, snorig och så, måttlig feber och varet i ögonen mest liknar snor är det troligen en virusinfektion, alltså en förkylning som satt sig även i ögonen.

Om det sätter sig i bara det ena ögat, eller att det är ett par dagar emellan ögonen åtminstone, man är inte alls så sjuk i övrigt, men troligen har rätt rejält med feber, och varet i ögonen är gulare och fastare är det troligen en bakteriell infektion. Då kan det vara läge för antibiotika i någon form. Detta är också “farligare” dvs det är högre risk för komplikationer.

Det är dessa två varianter som anses vara oerhört smittsamma. Jag tror inte på att det skulle vara extra elaka baciller, men jag tror att det är mer “socialt ok” att peta sig i ögonen än att peta sig i näsan, och därför smittar det mer för att bacillerna kommer i omlopp. (Baciller = virus + bakterier. I mitt huvud.)

M får i princip alltid “förkylningar i ögat”. När hans näsa täpper igen, vilket den gör ganska lätt, är det ju så mjukt överallt så då kommer snoret upp i ögonen istället. Och dagis tror att det är ögoninfektion och ringer oss… men nu har de också lärt sig. Men sist de ringde om det här var M hemma en vecka. Men för att han var förkyld och hade feber, inte nån ögoninfektion.

Sen finns det ju också ögoninflammationer där det oftast bara blir rött, t ex på ögonvitan, och det gör ont. Inte så mycket feber men hög risk för komplikationer. För detta fick jag cortison… Detta har barnen sluppit, tack och lov.

Jaja. Det här var en mindre uppsats till en twittervän, hoppas att den gör nån nytta. Och som sagt, jag är ju absolut inte utbildad eller kan nåt egentligen, jag tar gärna emot synpunker och andra åsikter kring detta!

 

This entry was posted in Allmänt. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.