Pysslat

Nej, det är bara att inse, bloggen blir lidande av att jag jobbar mer nu. Men, det är väl så det får vara, när jag är ledig prioriterar jag tid med barnen. Nu har jag vabbat en vecka och trodde jag skulle hinna med nåt då, men icke…

Hursomhelst, som några av er har sett på mina FB-statusar (jodå, där skriver jag lite ibland), har jag senaste veckorna pysslat lite träningsmaterial. M har börjat hos en ny logoped som är helt fantastisk. Både jag, pappa E och M gillar henne skarpt. Hon greppar direkt vilka vi är som personer och diskuterar M med oss så att vi faktiskt känner både att vi bidrar och att vi lär oss nåt, och diskussionerna känns som att de ligger på helt rätt nivå. Mycket bra.

Från detta har vi fått en del tips på saker att öva på. M ska öva på tvåordsmeningar, alltså att få vanan – och förståelse för -att man kan säga mer med två ord tillsammans än ett i taget. Och attans vad snabbt poletten trillat ner. Antingen började vi öva precis när han redan hade fattat, eller så gick det oerhört fort, för nu kommer det -Mamma pom! -Pappa sitta. -Titta kicke! Och andra såna saker.  (Pom = Kom, Kicke = Nicke = Nicke Nyfiken)

De flesta orden är nog rätt svåra för utomstående att förstå, men vi som känner M förstår, och vissa ord tecknar han också till, då blir det lättare.

Hur som helst, jag fick lite pysselinspiration, men la mig på en rätt basic nivå med tanke på den allmänna tidsbristen. Här är bilder på alstren:

Väskan

Träningsväskan

Träningsväskan. Här ska aktuellt träningsmaterial finnas, bara att greppa för den som känner för att träna lite med M. Eller för M att hämta när lusten infinner sig också för den delen.

Innehållet i träningsväskan

Innehållet i träningsväskan

Så här ser den ut inuti. Inköpt på Stockhome om jag minns rätt, det var ett tag sen.

Materialet just nu

Materialet just nu

Aktuellt material just nu:

En aktivitetsbok – ritaboken, som M har varit med och skapat själv. Lånad från förskolan. Till den ska jag fixa en läggplatta och ordkort enligt Karlstadmodellen, även detta har jag fått från förskolan.

Mjuka klossar – för färgsortering eller om M får bestämma – kastande. Ordet Grön ingår också i de ord som ska tränas på så det kan man också passa på att göra.

En bok – återkommer till den.

Glasslock – ja, eller nja, i locket är det utskuret en skåra så att man kan “posta” kort. Burken får inte plats i väskan så den får man låna ur burkskåpet i köket.

Kort med bilder och instruktioner. En hög är bilder för kategorisering. Flera likadana saker i olika färger, och flera olika saker med samma färg. Här kan man öva sortering/kategorisering av olika slag. Gärna ihop med “brevlådan”. En hög med bilder på ord som vi fått från logopeden. Mycket tvåstavigt, ord som börjar på G och ord som slutar på -m och -n. Bland annat. Även dessa är kul att posta. Här tänkte jag komplettera med en teckenlista till de vuxna som inte är så haj på tecken, men dit har jag inte hunnit än.

Och så en instruktion om att träna tvåordssatser i allt man gör, tar för sig, om det man ser och att man ska be M säga dessa tvåordssatser själv.

Läsa bok-bok

Läsa bok-bok

Här är en bok som vi gjort lite modifieringar i. Den fixade farfar för bra länge sen, och vi har läst den lite då och då men inte satsat stenhårt på den. Varje uppslag har en tvåordssats. Farfar har sen scannat den signifikanta bilden på sidan, skrivit ut en minibild av detta och laminerat och satt kardborreband på baksidan. Ett större papper (det gröna man ser lite av) har laminerats och motsatta kardborrebandet klistrats dit. Sen kan man läsa boken, flytta bilderna, prata om bilderna, sätta tillbaka bilderna osv. Det blir mer aktivitet än att bara läsa bok, vilket jag tror passar M alldeles utmärkt. Idén knyckte vi av en liknande ett-ords-bok som vi lånade på språkoteket tidigare.

Ja. Och det var vad jag hann med att blogga om idag. Vi får väl se när jag hittar hit igen, hoppas att några av er fortfarande läser här!

/A

 

 

This entry was posted in Allmänt and tagged , , , . Bookmark the permalink.

2 Responses to Pysslat

  1. En annan Anna says:

    Duktiga du! Vilket bra pyssel! Vilken “tur” M och L har som har just Dig som mamma! Kram

  2. Linda S says:

    Jättefint! Modifieringen av boken var riktigt smart… ska fundera på hur vi kan använda den idéen på sonens nivå. Tack för tipset!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.