Om att vara syskon

Det har kommit ut en bok om att vara syskon till ett barn med särskilda behov, Litet syskon av Christina Renlund. Den ska jag läsa. Här finns en tidningsartikel om boken.

Jag funderade tidigare en hel del på hur det ska bli för L när jag och E blir gamla och skröppliga, att L kommer att bli tvungen att själv fajtas med myndigheter och annat för att M ska kunna ha det så bra som möjligt. Jag kände det lite som att jag var skyldig L att se till att fixa fler syskon. Att försöka göra en bäbis till blev en till grej på min lista över saker jag måste göra för M:s skull.

Av en händelse pratade jag med en jobbarkompis om detta. Jag hade jobbat med den här killen från och till under flera år, men då berättade han för mig att han har en relativt gravt funktionshindrad bror. Det visste inte jag alls…

Jag frågade honom om han någonsin hade tyckt eller känt att hans föräldrar borde ha skaffat fler syskon att dela på bördan med, eller att han tyckt att det var föräldrarnas fel när det kostade honom tid och energi att göra saker för och med sin bror. Så hade han aldrig funderat, han hade aldrig tänkt tanken ens att föräldrarna skulle kunna gjort så. Det tyckte jag kändes väldigt skönt, och min lista över måsten blev åtminstone en punkt kortare den dagen.

Än så länge verkar inte L reflektera så mycket över att M är annorlunda. Jag tror att det delvis kan bero på att det faktiskt är tre DS-killar i samma grupp på förskolan, så det är ju rätt vanligt med DS i L:s värld. Dels är en av de andra killarna också tvilling så det är ju också rätt normalt för L. Men det lär ju komma. En gång sa pappa E till någon som vi träffade att “M pratar ju inte ännu” (i ett långt sammanhang om ljud och tecken och sånt) och då la sig L genast i diskussionen med ett mycket bestämt “M pratar visst!”. Det kändes också rätt bra, att han redan står upp för brorsan. Till och med mot pappa.

Hursomhelst, den här boken ska jag läsa, främst för att området förstås intresserar mig, men också mycket för att föräldrar vars bloggar jag läser har varit med och skrivit i den!

This entry was posted in Allmänt and tagged , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.