Karlsson

Det här receptet har legat på en papperslapp i min att-göra-hög hur länge som helst nu, och eftersom jag har en “rensa-högar”-dag så får jag passa på att rensa bort ett papper nu!

Receptet är arvegods och lite på en höft, jag har mätt och vägt allteftersom jag lagade det. Det går fint att justera lite åt alla möjliga håll, eller dubbla, eller trippla. Var beredd på att det kan gå åt mer vätska om du gör mer, konstigt nog…

Ingredienser:

1 gul lök

500-800 g köttfärs

salt & peppar

1 kg potatis

2 dl creme fraiche av valfri sort & fetthalt

3 dl matlagningsgrädde

1 msk kinesisk soja

2 msk Slotts senap original

Gör så här:

Sätt på ugnen på 225 grader.

Fräs lök och köttfärs, krydda med salt och peppar under tiden.

Skala och skiva potatisen, som till en potatisgratäng.

Täck botten på en smord eller släpplätt-ugnsform med potatisskivor. Bred ut hälften av köttfärsen, ett lager potatis till, resten av köttfärsen och avsluta med potatis.

Vispa ihop creme fraiche, matlagningsgrädde, soja och senap. Kanske lite peppar också. Häll blandningen över köttfärsen och potatisen.

In i ugnen sådär 35-40 minuter, känn med sticka att det är klart.

Lite kommentarer kring det hela:

I creme fraiche/grädd-blandningen kan du byta mot i princip de flesta mejeriprodukter som tål kokning. Tanken med creme fraichen är att det ska tjockna lite, men det hjälper ju potatisen till med också. Laktosfri mjölk funkar dåligt har jag märkt, den grynar sig gärna.

This entry was posted in Allmänt, huvudet and tagged , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *